Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het koude weer een grote rol heeft gespeeld in het aantal ziekenhuisopnames

waarom-blijft-het-aantal-ziekenhuisopnames-zo-hoog-margriet.jpg

Ondanks maatregelen, zoals de avondklok, het sluiten van de horeca en winkels én het aantal vaccins dat inmiddels al is gezet, lijkt het aantal ziekenhuisopnames maar niet te dalen. En als we hoogleraar klinische virologie Louis Kroes moeten geloven, heeft dit vooral te maken met het koude weer van april.

Het was namelijk de koudste maand april sinds 35 jaar en dit heeft volgens Kroes zo zijn invloed gehad op het aantal ziekenhuisopnames.

Weinig aandacht voor effect van weer

Waar we normaal gesproken in april wel kunnen genieten van lekkere temperaturen, was dat dit jaar wel anders. De gemiddelde temperatuur van april kwam dit jaar uit op slechts 6,7 graden, terwijl de gemiddelde temperatuur vorig jaar rond 11,1 graden lag. De koude temperaturen zijn niet bevorderlijk voor de strijd tegen het coronavirus. Ik denk inderdaad dat het effect van het weer heel erg sterk is, en ik verbaas me erover dat daar zo weinig aandacht voor is,” zo legt Kroes aan het AD uit. “Het is een extreem koude aprilmaand, en dat was nu juist wat we niet konden gebruiken.’’

Meer binnen minder buiten

Dat luchtwegvirussen in de warme zomermaanden minder actief zijn dan in de koude winter, is inmiddels wel bekend. “Als het warm wordt, kruipen mensen minder vaak bij elkaar in ruimtes met dichte ramen,” zo vertelt Kroes. “Buiten, of in ruimtes met veel luchtverversing, vervliegen de virusdruppeltjes veel sneller en kan een virus als corona zich nauwelijks verspreiden. Het is nu gewoon koud. Mensen spreken mede daardoor veel eerder binnen af dan vorig jaar april. Een middag met twaalf of twintig graden, dat maakt veel verschil.”

Lees ook: Zó herken je een betrouwbare zelftest voor het coronavirus

Aantal ziekenhuisopnames vorig jaar april

Ook aan de ziekenhuiscijfers kun je een duidelijk verschil zien met vorig jaar. Het gemiddelde aantal dagelijkse ziekenhuisopnames was vorig jaar op 30 april namelijk vijf keer lager dan op 1 april, terwijl er dit jaar helemaal geen sprake is van een daling. Sterker nog: het aantal opnamen nam gedurende de maand toe. En dat is best gek als je bedenkt dat er inmiddels al bijna 5,5 miljoen coronaprikken zijn gezet bij meer dan 4 miljoen mensen.

Gedrag van mensen

Toch is het zo dat niet alleen het weer een rol speelt in de slechte cijfers van april. Volgens Peter Rottier, emeritus hoogleraar virologie aan de universiteit in Utrecht, ligt het ook aan het gedrag van de bevolking. “Veel mensen houden zich, in tegenstelling tot vorig jaar, onvoldoende aan eenvoudige regels.” Daarnaast was er natuurlijk ook nog de komst van de Britse variant die besmettelijker bleek te zijn dan de oorspronkelijke Wuhan-variant. “Toch is een deel van de virologen sceptisch of de Britse variant echt een groot effect heeft op bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnamen,” aldus Kroes. “Misschien scheelt het iets, maar het kan de huidige stagnatie echt niet verklaren.”

Stijgende temperaturen zijn goed nieuws

Hoewel de weersvoorspelling de komende dagen allesbehalve warm is, lijken de temperaturen vanaf het weekend weer te stijgen. En dat is goed nieuws: “Ik verwacht dat als het eindelijk mooi weer wordt, het weleens heel snel de goede kant op zou kunnen gaan, ook in de ziekenhuizen. Het vaccineren is inmiddels goed op gang gekomen en Britse studies laten zien dat mensen drie weken na de eerste prik al 65 procent minder kans hebben om in het ziekenhuis te belanden. Daar mag je dus echt wat van verwachten. Het is belangrijk dat mensen dat perspectief blijven zien,” aldus Kroes.

Bron | AD
Beeld | Getty

Ook interessant