null Beeld

Koude handen: wat zijn de oorzaken en wat kun je ertegen doen?

Ben jij iemand die wel áltijd koude handen lijkt te hebben, zélfs als het buiten niet koud is? Naast een frisse temperatuur buiten, zijn er nog veel meer oorzaken voor koude handen. Welke zijn dat en wat kun je ertegen doen?

Meestal worden koude handen veroorzaakt door een verminderde doorbloeding, maar soms kunnen er ook andere redenen zijn voor die ijskoude vingers.

Koude handen

Onze handen worden normaal gesproken warm gehouden door de bloeddoorstroming. Maar als de temperaturen veranderen, moet je lichaam harder werken om warm te blijven. De bloedvaten trekken daarom samen om de warmte in ons lichaam – rondom essentiële organen – te behouden. Maar omdat er zo veel bloed nodig is bij het warm houden van die plekken, worden je handen steeds kouder. Zo ontstaan dus koude handen bij een lage temperatuur. Maar ook als het níet zo koud is kun je last hebben van koude handen; er zijn namelijk ook een hoop andere oorzaken waardoor er niet voldoende bloed bij je vingers komt.

Oorzaken van koude handen

  • Een slechte bloedsomloop kan zorgen voor koude handen. Dat kan bijvoorbeeld komen door een ongezonde levensstijl, maar ook erfelijke aanleg of als bijwerking van medicatie.
  • Je hormoonhuishouding heeft veel invloed op de temperatuur van je handen. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de lichaamstemperatuur van vrouwen met enkele graden, waardoor je dan gevoeliger bent voor kou.
  • De hoeveelheid lichaamsvet is belangrijk: als je weinig lichaamsvet hebt is je interne lichaamstemperatuur lager, waardoor je het vaker koud hebt.
  • Koude handen worden ook vaak in verband gebracht met een traag werkende schildklier. Wanneer hier sprake van is, werken alle processen in het lichaam te langzaam, waardoor je last kunt krijgen van koudere handen en voeten. Dit gaat vaak in combinatie met extreme vermoeidheid, gewichtstoename en een droge huid.
  • Een tekort aan vitamine B12 kan ook een reden zijn voor koude handen. Meestal is dit dan niet je enige symptoom, maar heb je ook last van tintelingen in je handen en benen, vermoeidheid, geheugenverlies en duizeligheid.
  • Als je vaak koude handen hebt, kun je ook het syndroom van Raynaud hebben. Hierbij wordt de bloedtoevoer naar je vinders verminderd bij kou, maar ook bij stress of angst. Hierbij heb je meestal niet alleen koude, maar ook gevoelloze en witgekleurde vingers.

Lees ook: Kachel aan of uit: waarom heeft de één het sneller koud dan de ander?

Vrouwen versus mannen

Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van koude handen, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze vaker voorkomen bij vrouwen. Sowieso hebben vrouwen het altijd kouder dan mannen. Dit komt doordat het vrouwenlichaam efficiënter omgaat met de warmte die wordt aangemaakt. Het vet is namelijk beter verdeeld, waardoor er meer bloed naar de organen stroomt dan naar de uiteinden van het lichaam. Daarom hebben vrouwen het altijd sneller koud dan mannen, vooral in onze handen en voeten. Onderzoekers van de universiteit van Utah hebben ontdekt dat de temperatuur van vrouwenhanden gemiddeld 30,7°C is en die van mannen 32,3°C.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Oplossingen

Om koude handen te voorkomen is het ten eerste belangrijk om ze goed warm te houden wanneer het koud is buiten. Dat kun je natuurlijk doen door handschoenen aan te trekken, maar zorg ook dat de doorbloeding richting je vingers optimaal is. Beweeg daarom geregeld, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd en er voldoende bloed naar de uiteinden van je lichaam stroomt. Ook is een gezonde levensstijl hierbij van belang: als je rookt of veel koffie drinkt, zullen je bloedvaten eerder vernauwen.

Heb je ook last van koude handen wanneer het helemaal niet koud is buiten? Dan is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Vooral als je aanvullende klachten hebt, zoals vermoeidheid, duizeligheid of tintelingen, is het belangrijk om naar een arts te gaan. Daar kunnen ze via een bloedtest controleren hoe de werking van je schildklier is, en of je geen vitaminetekort hebt. Als dit de oorzaak blijkt te zijn, kan het meestal met medicatie en supplementen opgelost of in ieder geval verminderd worden.

Bron | UMC Utrecht, Gezondheid & Co

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden