Gezondheid

Koude handen: wat kun je ertegen doen?

koude-handen.png

Nu de winter tóch nog niet helemaal voorbij lijkt zullen we ons weer moeten voorbereiden op koude handen zodra we buiten zijn. Best vervelend, want soms lijken ze maar niet warm te worden! Hoe ontstaan koude handen en wat kun je ertegen doen?

Koude handen ontstaan doordat spieren van de bloedvaten bij kou samentrekken. Ze sluiten als het ware. Als gevolg daarvan wordt de huid wit. Na enige tijd verslappen de spiertjes weer, waarop de bloedvaten wijd gaan openstaan. Dan worden de handen blauw. Daarom spreekt men ook van ‘blauw van de kou’. Kom je weer in een warme omgeving, dan ontspannen de spiertjes weer en gaat het bloed beter stromen. De huid kleurt dan ook weer normaal.

Oorzaken

Koude handen worden ook vaak in verband gebracht met een vertraagd werkende schildklier. Wanneer hier sprake van is, werken alle processen in het lichaam te langzaam, waardoor je last kunt krijgen van koude handen en voeten. Daarnaast kan ook de hormoonhuishouding een rol spelen bij koude handen. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de lichaamstemperatuur van vrouwen met enkele graden. Tot slot kunnen koude handen ook een gevolg zijn van een slechte bloedsomloop.

Goede doorbloeding

Om koude handen te voorkomen, is het belangrijk ze goed warm te houden. Denk aan handschoenen, maar zorg ook dat je doorbloeding optimaal is. Beweeg daarom geregeld, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd en er voldoende bloed naar de uiteinden van je lichaam stroomt. Ook het uitvoeren van huishoudelijke klussen zorgt al voor een betere doorbloeding.

Vrouwen versus mannen

Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van koude handen, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze vaker voorkomen bij vrouwen. Sowieso hebben vrouwen het altijd kouder dan mannen. Dit komt doordat het vrouwenlichaam efficiënter omgaat met de warmte die wordt aangemaakt. Het vet is namelijk beter verdeeld, waardoor er meer bloed naar de organen stroomt dan naar de uiteinden van het lichaam. Daarom hebben vrouwen altijd sneller last van koude handen en voeten dan mannen. Onderzoekers van de universiteit van Utah hebben ontdekt dat de temperatuur van vrouwenhanden gemiddeld 30,7°C is en die van mannen 32,3°C.

Meer artikelen lezen?

Zelfgebreid! Breipatronen om zelf te breien
Dit moet je doen als je vaak verkouden bent
Hardlopen als het koud is? Ga eerst even uit je dak op Beyoncé!

Bekijk ook:

 

De beste artikelen gratis ontvangen in je mailbox? Word lid van de Margriet nieuwsbrief.

 

Ook interessant