Margriet logo
null Beeld

Koude handen? Dit doe je ertegen

Vervelend, van die koude handen die maar niet warm lijken te worden. Gelukkig kun je er iets tegen doen.

Koude handen ontstaan doordat spieren van de bloedvaten bij kou samentrekken. Ze sluiten als het ware. Als gevolg daarvan wordt de huid wit. Na enige tijd verslappen de spiertjes weer, waarop de bloedvaten wijd gaan open staan. Dan worden de handen blauw. Daarom spreekt men ook van ‘blauw van de kou’. Kom je weer in een warme omgeving, dan ontspannen de spiertjes en gaat het bloed beter stromen. De huid kleurt dan ook weer normaal.

Oorzaken

De oorzaak van koude voeten en handen is niet bij iedereen hetzelfde, zo legt de website koudehandenenvoeten.nl uit. Een verminderde doorbloeding is een van de mogelijke oorzaken. Daarnaast hebben diabetespatiënten een verhoogde bloedsuikerspiegel, waardoor de slagaderen extra vernauwen. Ook roken, langdurig zitten of staan, overmatig alcoholgebruik, een erg hoge of lage bloeddruk en een ongezonde levenswijze in het algemeen kunnen vaatproblemen veroorzaken. De ziekte van Raynaud kan ook een oorzaak zijn van koude handen en voeten.

Zo behandel je koude handen

Het hebben van koude handen (en voeten) is in de meeste gevallen een onschuldig verschijnsel. Dit kun je eraan doen:

  • beweeg geregeld, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd en er voldoende bloed naar de uiteinden van je lichaam stroomt. Ook het uitvoeren van huishoudelijke klussen zorgt al voor een betere doorbloeding;
  • zorg voor een gezonde levensstijl;
  • draag handschoenen. Je kunt natuurlijk gewone handschoenen dragen, maar zilverhandschoenen dragen aanzienlijk bij aan een natuurlijk warmte-evenwicht en bevorderen de doorbloeding.

Verergeren je klachten en zijn er andere problemen ontstaan? Win dan advies in bij je huisarts.

Bron | koudehandenenvoeten.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden