Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Koud douchen: waarom is het gezond?

koud-douchen-gezond.png

Een warme douche mag dan wel ontspannend zijn, toch kun je beter iedere ochtend onder een koude douche (rond de 10 of 12 graden) stappen. Het levert behoorlijk wat gezonde voordelen op. Nieuwsgierig welke het zijn?

Vetverbranding

Er zijn twee soorten vetweefsel aanwezig in het menselijk lichaam: univacuolair (wit) vetweefsel en plurivacuolair (bruin) vetweefsel. Wit vet is slecht vet en ontstaat als we meer calorieën consumeren dan ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Deze calorieën worden niet omgezet in energie en opgeslagen als vet. Bruin vet is juist goed vetweefsel en zet energie om in warmte door de verbranding van calorieën en wit vet. Dit proces wordt gestimuleerd door een koude douche, omdat het lichaam dan extra hard moet werken om het lichaam warm te houden.

Bloedcirculatie

Door een koude douche verlaagt de temperatuur van de huid en de spieren. Dit leidt tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de bloeddruk wordt verhoogd en het bloed sneller door de aderen gepompt moet worden. Hierdoor worden meteen je bloedvaten getraind en versterkt. Als je een warme douche neemt, verwijden de bloedvaten juist  en neemt de bloeddruk af. De bloedvaten verslappen dan. Ook sporters nemen vaak een ijsbad of een koude douche. Door de vernauwing van de bloedvaten, voelen zij minder (spier)pijn na een intensieve training.

Alerter

Veel mensen worstelen ’s ochtends met een suf gevoel als ze uit bed komen. Wil je de dag goed beginnen, neem dan meteen een koude douche. In eerste instantie reageer je geschokt op de kou – denk aan je ademhaling die stopt – omdat je lichaam probeert warm te blijven. Je hartslag verhoogt, wat erin resulteert dat je bloed sneller gaat stromen. Daardoor ben je alerter en kun je beter nadenken.

Immuunsysteem

Als je een koude douche neemt, moet je lichaam extra hard werken om zijn normale lichaamstemperatuur te behouden. Hierdoor wordt ook je immuunsysteem geprikkeld, waardoor je algemene gezondheid een boost krijgt.

Huid en haar

Ook is koud douchen goed voor je huid en haar. Warm water droogt de huid uit en zorgt voor verslapping, terwijl de huid juist strakker en gezonder wordt van koud water. Dit komt doordat de bloedcirculatie toeneemt, ook gunstig tegen cellulitis. Koud water is tevens beter voor je haarstructuur. Het zet automatisch de haarscubben dicht waardoor het haar er minder dof en pluizig uitziet. Nadeel is wel dat je haar niet goed ontvet. Daarom is lauwwarm het beste om je haar mee te wassen.

Durf jij het aan: iedere ochtend een koude douche?

Ook interessant