Margriet logo
Kortademig of benauwd? Deze symptomen kunnen wijzen op longemfyseem Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kortademig of benauwd? Deze symptomen kunnen wijzen op longemfyseem

De term COPD ken je misschien wel. Dit is een longziekte waarbij je longen beschadigd zijn en ademen moeilijker gaat. Maar wist je ook dat COPD een verzamelterm is voor twee aandoeningen? Hieronder vallen longemfyseem en chronische bronchitis.

Longemfyseem (ook wel emfyseem genoemd) is een chronische aandoening waarbij steeds meer longblaasjes stuk gaan. De belangrijkste oorzaak hiervoor is volgens Cleveland Clinic roken, maar ook luchtvervuiling of chemische dampen kunnen emfyseem veroorzaken.

Wat is longemfyseem?

Bij longemfyseem raken de wanden van de longblaasjes beschadigd. Het Longfonds omschrijft die longblaasjes als bolvormige zakjes met een zachte wand. Deze zorgen ervoor dat zuurstof in het bloed terecht komt en afvalstoffen uitgeademd worden. Als deze longblaasjes beschadigd raken en niet meer kunnen herstellen, wordt het steeds lastiger om voldoende zuurstof op te nemen.

De oorzaak van longemfyseem

De bekendste oorzaak van longemfyseem is roken. Als je een sigaret opsteekt worden de longblaasjes blijvend aangetast door de stoffen die in de tabak zitten. Hoe meer je rookt, hoe groter de schade aan de blaasjes wordt. Naast roken kunnen ook chemische dampen of luchtvervuiling oorzaken zijn van longemfyseem. Het Longfonds geeft aan dat dit vooral gebonden is aan bepaalde beroepen, bijvoorbeeld in de bouw waar gewerkt wordt met verf of asbest. Als dit de oorzaak is, wordt gesproken van beroeps-COPD. In enkele gevallen is er een erfelijke afwijking die emfyseem veroorzaakt.

De symptomen van emfyseem

Longemfyseem kan verschillende klachten geven. Je kunt benauwd zijn of naar lucht happen. Daarbij kun je ook last krijgen van de volgende symptomen:

  • Langdurig en veel hoesten
  • Een piepende ademhaling
  • Vermoeidheid of moeite met slapen
  • Kortademigheid
  • Meer slijm of slijm met een andere kleur dan normaal (geel of groen)
  • Angstige gevoelens, onder meer door de moeite met ademhalen
  • Gewichtsverlies
  • Hartproblemen

Daarbij kan longemfyseem er ook voor zorgen dat je vatbaarder bent voor een longontsteking, bronchitis of andere longaandoeningen.

Longemfyseem behandelen

Omdat longemfyseem een chronische aandoening is, kan er niets tegen gedaan worden. Je kunt dus niet genezen van emfyseem. Wel zijn er dingen die je kunt doen om de symptomen te verlichten en verdere schade tegen te gaan. Als je rookt, is het verstandig om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Verder zijn er medicijnen die kunnen helpen bij longemfyseem. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om medicijnen die de spieren laten ontspannen, waardoor er meer lucht naar buiten kan. Andere medicijnen zorgen weer voor een verminderde zwelling en slijmproductie. In het ergste geval zou een longtransplantatie een optie zijn, maar dit is alleen het geval als je niet reageert op andere behandelmethodes. Overleg met je arts wat voor jou de beste manier is om om te gaan met longemfyseem.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden