Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van oorzaak tot behandeling: dít moet je weten over een koortslip

van-oorzaak-tot-behandeling-dit-wil-je-weten-over-een-koortslip.jpg

Een jeukend of brandend blaasje op of rond je lip? Dan heb je waarschijnlijk een vervelende koortslip te pakken. Zeker nu het weer wat kouder wordt, is de kans op zo’n blaasje wat groter.

We zochten uit hoe een koortslip ontstaat en nog belangrijker: wat je kunt doen om zo snel mogelijk van die ellendige koortslip af te zijn.

Wat is een koortslip?

Een koortslip – officieel herpes labialis genoemd – is een infectie van de huid op of rondom je lippen, waarbij jeukende en pijnlijke blaasjes ontstaan. Die infectie ontstaat door het zeer besmettelijke herpesvirus HSV, dat zo’n vijftig tot zeventig procent van de mensen bij zich draagt. Dit virus verspreidt zich heel gemakkelijk, door kussen, hoesten, knuffelen of zelfs via je handen.

Als je eenmaal besmet geweest bent met het virus en je eerste koortslip gehad hebt, draag je dat daarna altijd bij je. Opgeslagen in bepaalde zenuwcellen blijft het virus in je lijf zitten. Van tijd tot tijd wordt het virus ineens weer actief en komt het via de zenuwen dus naar buiten in de vorm van een koortslip. Maar hoe kan het dat het virus ineens weer actief wordt? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door de griep), stress, vermoeidheid, koorts, zwangerschap, zonlicht of weerstandverlagende medicijnen.

Koortslip herkennen

Mensen die eerder al eens een koortslip hebben gehad, voelen de volgende vaak al opkomen vóór deze ook echt voor buitenstanders te zien is. Dat jeukende, tintelende of branderige gevoel rondom je lip is voor veel mensen gewoon heel herkenbaar. Binnen een paar uur ontstaat er vervolgens een rode plek, die daarna omtovert in pijnlijk blaasjes waar helder vocht in zit. Die blaasjes drogen na een paar dagen uit tot kleine wondjes met een gelig korstje erop. Zonder behandeling verdwijnt de koortslip binnen zo’n zeven à tien dagen.

Lees ook:
Van verkoudheid tot wintertenen: zo voorkom je dé 6 winterkwaaltjes

Zo snel mogelijk behandelen

In principe gaat een koortslip vanzelf weer over, maar je wilt er natuurlijk alles aan doen om dat genezingsproces zo veel mogelijk te versnellen. Daarvoor zijn verschillende middelen verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Wanneer je een koortslip op voelt komen, kun je meteen beginnen met smeren met een antivirale crème zoals aciclovircrème, om blaasjes mogelijk te kunnen voorkomen. Zitten de blaasjes al op je lip? Dan kun je beter gaan voor een zalfje met zinkoxide of zinksulfaat, dat helpt de plekken om uit te drogen. Als je koortslip al uitgedroogd is en alleen nog uit korstjes bestaat, kun je het best smeren met een neutraal smeersel. Denk bijvoorbeeld aan vaseline, die zorgt dat de korstjes zacht blijven. Bij ernstige klachten kun je contact opnemen met de huisarts, die mogelijk een sterkere zalf kan voorschrijven.

Besmettingen voorkomen

Als je een koortslip hebt wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf, maar ook zorgen dat je anderen niet besmet met het virus. Vooral baby’s, jonge kinderen en kwetsbare personen met een lage weerstand kunnen heel ziek worden van het virus. Daarom is het belangrijk om in de periode dat je een koortslip hebt, éxtra voorzichtig te zijn en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Blijf bijvoorbeeld zo veel mogelijk van de blaasjes af, en was je handen altijd met water en zeep als je wel aan je lip gezeten hebt. Probeer ook anderen niet teveel aan te raken: kussen, knuffelen of orale seks is helaas echt even geen verstandig idee. Pas ook op met make-upproducten, handdoeken, washandjes en crèmes, want ook op die manier kun je dit herpesvirus verspreiden.  

Koortslip voorkomen

Geen enkel seizoen is er veilig voor: in de lente en zomer kan een koortslip ontstaan door felle zon, in de herfst en winter door de kou. Maar ook koorts, menstruatie en stress kunnen het virus activeren. Een goede conditie en voldoende weerstand zijn de belangrijkste punten om die ellendige koortslip op afstand te houden. Rust daarom voldoende, rook niet, eet gezond en beweeg regelmatig. Bescherm je lippen daarnaast door ze vet te houden met een lippenbalsem met uv-filter.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Thuisarts, Apotheek.nl
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant