Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit kan er gevaarlijk zijn aan een koortslip

koortslip-gevaarlijk-margriet.jpg

Wereldwijd is zo’n 67 procent van de mensen drager van het herpesvirus: het virus dat een koortslip veroorzaakt. En daar is iets belangrijks over te weten.

De aandoening is vervelend, maar in tegenstelling van wat de naam doet vermoeden, word je er niet ziek van. Een koortslip is échter wel heel besmettelijk en vooral voor baby’s kan de ziekte vervelende gevolgen hebben.

Pijnlijke blaasjes

Er zijn verschillende soorten herpesvirussen. De meest bekende zijn de koortslip en de genitale herpes. Hoewel dit twee verschillende virussen zijn, kan een koortslip wel genitale herpes veroorzaken. Wanneer je besmet raakt met het herpesvirus, nestelt deze zich in de zenuwen rond je mond. Na verloop van tijd kun je daardoor op je lip last krijgen van een pijnlijke plekje, waar blaasjes ontstaan. Wanneer deze blaasjes knappen, kun je het virus op andere mensen overdragen. Bijvoorbeeld door zoenen of een glas of lippenbalsem te delen. De zweertjes zijn vaak binnen een week weer genezen, maar omdat het herpesvirus niet te genezen is, kan de koortslip later weer terugkomen.

Weerstand

Een koortslip is erg besmettelijk. Vooral op het moment dat de blaasjes openbarsten en het virus naar buiten komt. Koorts krijg je er echter niet van. “Het wordt zo genoemd, omdat een koortslip vaak optreedt wanneer je weerstand verslechtert. Zodra je afweer achteruitgaat, ziet het virus zijn kans schoon om op te flakkeren”, legt huisarts Edwin de Vaal uit. Om die reden kun je ook het contact met jonge kinderen en baby’s maar beter vermijden als je last hebt van een koortslip. “Zeker bij baby’s kan een eerste besmetting ernstige gevolgen hebben, omdat hun weerstand nog niet volledig is opgebouwd. Zorg je voor een baby en heb je een koortslip? Knuffel of kus de baby niet, draag een mondkapje en was je handen goed.”

Genitale herpes

Wanneer je last hebt van een koortslip, is goede hygiëne extra belangrijk. Was altijd goed je handen en probeer zo min mogelijk aan je ogen te zitten. “Als je een koortslip hebt en je doet met besmette vingers je lenzen in of uit, dan kun je het virus ook in je ogen brengen. Het is ontzettend pijnlijk als je daar later een ‘koortslip’ krijgt”, zegt De Vaal. Ook oraal seksueel contact kun je beter vermijden. “In de genitale zone kan een koortslip ook een herpesinfectie veroorzaken door de slijmvliezen binnen te dringen. Daar veroorzaakt het virus genitale herpes.”

Koortslip behandelen

Genezing van het herpesvirus is niet mogelijk. Maar bij een goede weerstand kan het soms jaren duren voor de koortslip weer terugkomt. Daarnaast kun je bij de drogisterij antiviruscrèmes krijgen die er voorzorgen dat het virus vertraagt wordt. Daardoor beperk je de schade en geneest je lip sneller.

Lees ook
Zo kun je zien of een medische zelftest betrouwbaar is

 

Bron | Wereldgezondheidsorganisatie, NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant