Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom een koolmees mogelijk Alzheimerpatiënten kan helpen

koolmees.jpg

Over het algemeen wordt de mens gezien als het slimste diersoort, maar andersom kunnen wij nog veel leren van het dierenrijk. Zo hebben wetenschappers onlangs ontdekt dat de Amerikaanse matkop (een soort koolmees) een super elastisch brein heeft. Wat betekent dat het diertje tijdelijk een supergeheugen krijgt.

En die ontdekking zou mogelijk kunnen bijdragen aan het vinden van een behandeling tegen ziektes als Alzheimer

Trukendoos van de koolmees

De Amerikaanse matkop is in staat om tijdens de herfst dertig procent meer nieuwe hersencellen aan te maken in de hippocampus. Dit gedeelte van de hersenen speelt een belangrijke rol in ons geheugen. En dat geldt ook voor de koolmezen. Door de groei van de hippocampus in het najaar, zijn de koolmezen in staat om in de wintermaanden het voedsel terug te vinden dat ze in de zomer hebben verstopt. Wanneer het voorjaar aanbreekt, en er voldoende eten is, krimpt de hippocampus en neemt het weer normale proporties aan.

Invloed van hormonen

De elasticiteit van de hersenen van koolmezen is voor de onderzoekers aanleiding om een nieuw onderzoek te starten. De wetenschappers vermoeden dat de groei van de hersencellen te maken heeft met hormonale veranderingen in het brein. Daarom willen de wetenschappers nu kijken of een dergelijk proces er ook bij mensen voor kan zorgen dat ziektes -die geheugenverlies veroorzaken- (zoals Alzheimer) kunnen worden vertraagd.

Andere kenmerken

Het koolmeesje heeft overigens meer bijzondere gaven. Het beestje is namelijk in staat om zijn eigen lichaamstemperatuur op koude winterdagen zo te verlagen dat het lichaam verdoofd wordt. Op die manier kan het, net als bij dieren in een winterslaap, energie besparen.

Lees ook

Waarom je nu zo weinig vogels ziet (en ze er ziek uitzien)

Bron | Telegraaf
Beeld | iStock

Ook interessant