smog in de lucht Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Komende dagen veel smog in de lucht: dít moet je weten

Goed om te weten: vrijdag en zaterdag is er veel kans op smog in de lucht, waarschuwt het RIVM. Luchtvervuiling kan voor klachten zorgen, zeker als je daar gevoelig voor bent. Hier moet je de komende dagen rekening mee houden.

Er bestaan twee soorten smog: winter- en zomersmog. In Nederland hebben we vooral last van die tweede variant, die op zonnige en warme dagen ontstaat. Zonlicht kan vervuilende stoffen namelijk omzetten in de stof ozon. En dat zorgt voor gezondheidsklachten.

Veel smog in de lucht

Op vrijdag en zaterdag, vooral in de namiddag en vroege avond, is er in heel Nederland kans op smog. ’s Ochtends is de luchtkwaliteit relatief goed, maar later op de dag neemt dit af. Mensen met chronische longklachten, ouderen en kinderen worden daarom aangeraden om in de middag en avond zoveel mogelijk binnen te blijven en geen zware inspanningen te doen. Deze groep is namelijk extra gevoelig voor smog.

Klachten door smog

Als je ozon binnenkrijgt, kan dat voor gezondheidsklachten zorgen. Zo kan het luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, veroorzaken. Ook voor astmapatiënten is het vervelend: het kan hun klachten verergeren. Je kunt door smog ook last krijgen van een geïrriteerde keel, neus en ogen, maar ook misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.

Hitteprotocol

Een andere reden om het wat rustiger aan te doen, is dat het kwik op vrijdag en zaterdag kan oplopen tot ruim 30 graden. Vanwege de hoge temperaturen heeft Rijkswaterstaat in Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, een hitteprotocol ingesteld. Kom je tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg te staan? Dan word je auto meteen met een berger naar een tankstation of parkeerplaats gebracht. Mensen in deze hitte langs de weg laten staan, is volgens hen niet verantwoord. Ga je met de auto op pad? Houd híer dan rekening mee.

Bron | Weeronline, Tubantia

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden