Margriet logo
null Beeld

Kombucha, hoe gezond is dit drankje eigenlijk?

Kombuc-wat? Grote kans dat je dit nog niet kent, maar kombucha is een gefermenteerd drankje dat in Nederland steeds populairder wordt.

Het nieuwe drankje is niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Althans, dat wordt beweerd.

Waar komt kombucha vandaan?

In Nederland is kombucha nog vrij nieuw, maar eigenlijk bestaat het al eeuwen. Oorspronkelijk komt dit gefermenteerde drankje uit het oosten - waarschijnlijk uit China - en het schijnt dat het daar gezien werd als onsterfelijkheidsthee. Ook in Rusland wordt dit al eeuwen gedronken. Later, in de jaren ’60 en ’70 kwam het naar het westen en kreeg het in de Verenigde Staten de titel hippie tea, omdat het vooral bij hippies erg populair was.

Wat is kombucha precies?

Kombucha wordt gemaakt van zwarte of groene thee en krijgt door het fermentatieproces een zurige smaak. Dat komt doordat er bij dit proces suiker, bacteriën en gist worden toegevoegd. Qua smaak wordt het drankje vergeleken met appelcider, maar dan met veel minder suiker. Er kunnen daarnaast verschillende soorten fruit aan het mengsel toegevoegd worden om nieuwe smaken te maken.

Kombucha als wondermiddel

Het drankje wordt steeds populairder; zo kun je er in de Verenigde Staten niet meer omheen en maakt het nu ook langzaam de overtocht naar Nederland. Dit omdat het een goed en gezond alternatief voor frisdrank zou zijn. Daarnaast zit het drankje vol met vitamine B en organische zuren. Het zou daarnaast helpen om een goede balans te creëren in de darmen tussen goede en slechte bacteriën.

Gezondheidsvoordelen onderzocht

Ook zou het goed zijn voor de spijsvertering en zorgen voor een sterker immuunsysteem. Door al deze positieve eigenschappen wordt kombucha door sommigen zelfs als wonderdrankje bestempeld. Onlangs nam De Keuringsdienst van Waarde al deze gezondheidsvoordelen en beweringen onder de loep. Daaruit blijkt dat er nog niet voldoende bewijs is dat kombucha daadwerkelijk goed is voor al die bovenstaande beweringen, maar er wordt wel volop onderzoek gedaan.

Afvalstoffen

Hoewel er nog te weinig onderzoek is gedaan om daadwerkelijk te bewijzen waar kombucha echt goed voor is, zijn er wel een aantal dingen te noemen waarom het drankje goed zou kunnen zijn. Allereerst wordt kombucha gemaakt van thee vol antioxidanten. Deze zorgen ervoor dat afvalstoffen die bij het verbranden van energie in je lichaam vrijkomen geneutraliseerd worden. Daarnaast zou de hoge zuurgraad van het drankje, in combinatie met de goede bacteriën, bevorderlijk zijn voor de maag- en darmwerking.

Spijsvertering

Tot slot zou de fermentatie van het drankje zorgen voor het ontstaan van verschillende enzymen die de spijsvertering zouden bevorderen. Dit omdat deze enzymen bijdragen aan het afbreken en verwerken van voedsel. Of dit echt een aanzienlijke bijdrage levert moet dus nog bewezen worden, het is in ieder geval een stuk gezonder alternatief dan de suikerbom frisdrank.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Keuringsdienst van Waarde, Where The Food Is

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden