null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kom je aan door water met prik te drinken?

Om goed gehydrateerd te blijven is het van belang om voldoende water te drinken. Kraanwater, mineraalwater zonder koolzuur met een schijfje citroen of water met prik: met al deze variaties hoeft gezond gelukkig niet saai te worden.

Drink jij het liefst water met prik? Als we internet mogen geloven, maak je daarmee niet de beste keuze. Prik zou dik maken, maar is dat wel echt waar?

Hongerhormoon

Gelukkig niet, zo blijkt na research van nu.nl. Zij namen het onderzoek naar bruiswater nader onder de loep. Volgens de Palestijnse Birzeit University zou koolzuur het ‘hongerhormoon’ ghreline stimuleren, waardoor je als je water met prik drinkt sneller naar eten zou grijpen en bovendien meer eet dan als je water zonder koolzuur drinkt. Deze conclusie werd getrokken op basis van onderzoek op ratten. Zij kregen gedurende een jaar verschillende drankjes toegediend. Wat bleek? Bij de dieren die drankjes mét koolzuur dronken, steeg het ghreline-niveau en – je raadt het al – hun gewicht nam sneller toe. Om te kijken of dit ook bij mensen het geval zou zijn, werd er nog een kort vervolgonderzoek gedaan met twintig mannen in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. De proefpersonen kregen gedurende een aantal dagen hetzelfde lichte ontbijt en moesten daarna dezelfde drankjes drinken als de ratten hadden gekregen. Ook uit deze vervolgstudie bleek dat degenen die koolzuurhoudende drankjes dronken, een hogere concentratie ghreline in hun lichaam hadden.

Kort door de bocht

De onderzoekers keken in eerste instantie naar de gevolgen bij ratten. Daarna hebben ze hun bevindingen op mensen getest, maar alleen op mannen. Waar blijven de vrouwen in dit verhaal? Bovendien was het geteste mannenpanel zo klein en hun leeftijdscategorie zo beperkt dat de conclusies niet zomaar opgaan voor iedereen. Ten slotte is bij het onderzoek niet specifiek gekeken naar het effect van koolzuurhoudend water. Al met al bestempelt nieuwswebsite nu.nl de bewering daarom als onwaar en worden de nieuwsberichten – die koppen dat water met prik dik zou maken – misleidend genoemd.

Met het oog op de zomer (we willen immers bijna allemaal wel een kilootje kwijt) kun je dus onbezorgd een glas bruisend water achterover tikken. Proost!

Bron | nu.nl

Beeld | iStock

Gratis artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Creatief met groen: zelf deze mooie hortensiakrans maken? Groenstylist Romeo Sommers laat zien hoe je dat doet.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden