Margriet logo
null Beeld

Kom in actie voor het kwetsbare vrouwenhart

-- In samenwerking met de Hartstichting --

Een gezond hart en gezonde vaten zijn van levensbelang. Ze voorzien ons lichaam van zuurstof en bouwstoffen. Toch sterven er dagelijks 105 mensen aan een hart- of vaatziekte, waarvan de meerderheid vrouw is. Daarom wil de Hartstichting zich met de campagne HartenVrouw inzetten voor meer onderzoek naar het kwetsbare vrouwenhart.

Vrouwen zijn extra kwetsbaar voor hart- en vaatziekten. Vooral na de overgang neemt de kans op een hartinfarct, beroerte of hartfalen toe. Na de overgang krijgen veel vrouwen een hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte in het bloed. En dat zijn precies de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Wist je dat?

  • Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen
  • 20.000 vrouwen overlijden per jaar aan een hart- of vaatziekte
  • 1 op de 4 vrouwen overlijdt hieraan
  • 56 vrouwen per dag overlijden aan een hart- of vaatziekte versus 49 mannen

Overgang, of toch niet?

Bij vrouwen wordt de diagnose voor hart- en vaatziekten vaak gemist. Dit komt omdat vrouwen minder duidelijke signalen hebben dan mannen. Daarnaast zijn klachten zoals vermoeidheid, hartkloppingen en overmatig zweten ook normale verschijnselen tijdens de overgang. Hierdoor denken zowel de huisarts als de vrouwen zelf niet in eerste instantie aan hartklachten.

Verschillen mannen- en vrouwen

Naast de verwarring met overgangsklachten, (over)lijden er ook nog te veel vrouwen onverwacht aan hart- en vaatziekten omdat er te weinig bekend is over de man-vrouwverschillen. Dat komt omdat diagnose en behandelmethoden vooral getest zijn op mannen, waardoor hartziekten bij vrouwen vaak over het hoofd worden gezien of niet herkend worden.

Slagaderverkalking

Onlangs hebben wetenschappers al wel ontdekt dat er een groot verschil is bij slagaderverkalking bij mannen en vrouwen. Bij slagaderverkalking slibben de slagaders dicht, waardoor je kans hebt op een hartinfarct of beroerte omdat het bloed niet meer goed door het bloedvat kan stromen. Bij vrouwen zit de verkalking vaak in de bloedvaten en de kleine vertakkingen. Bij mannen zit de slagaderverkalking juist in de grote vertakkingen van de hartspier, en meer geconcentreerd op één of meerdere plekken.

Meer onderzoek

Om ervoor te zorgen dat de zorg voor vrouwelijke patiënten met hart- en vaatziekten net zo goed wordt als die voor mannen, is het essentieel dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Daarom wil de Hartstichting met de campagne HartenVrouw de komende jaren meer aandacht voor het kwetsbare vrouwenhart, zodat hart- en vaatziekten ook bij vrouwen goed te voorkomen, herkennen en te behandelen zijn. Hierdoor hoeven vrouwen niet meer onnodig te (over)lijden.

Hoe kun je in actie komen?

Om ervoor te zorgen dat er meer onderzoek komt naar het vrouwenhart, heeft Danie Bles een speciaal HartenVrouw armbandje ontworpen. Door het armbandje te kopen, steun je onderzoek bij vrouwen, zodat er minder vrouwen onnodig overlijden.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden