Waarom het in de winter meer moeite kost om af te vallen
Gezondheid

Waarom het in de winter meer moeite kost om af te vallen

In de aanloop naar de zomer, willen veel van ons in shape komen. Maar merk jij ook dat de hondjes er in de winter sneller aankomen dan afvliegen?

Dat kan zomaar iets met onze voorouders te maken hebben.

Eten in de winter om warm te blijven

Onderzoekers aan de Universiteit van Exeter kwamen erachter dat het voor ons mensen vroeger heel normaal was om in de winter een paar kilootjes meer te wegen dan in de overige seizoenen van het jaar. We hadden dat extra laagje vet namelijk nodig om warm te blijven tijdens de (erg) koude wintermaanden. Ook was het voor onze voorouders een stuk lastiger om zichzelf dagelijks te voeden. Werd er een dier gevangen, dan kwam het goed van pas om daar eens flink mee aan te sterken en dus een extra laagje vet op te bouwen. Maar ook tegenwoordig gebruiken we diezelfde reden om warm te blijven.

Eten geeft lichaamswarmte

Door de kou, daalt je lichaamstemperatuur en koelt het lichaam af. Niet alleen het extra vetlaagje zorgt voor warmte, maar ook het eten zelf zorgt ervoor dat je lichaam opwarmt. Hoe meer calorieën jij naar binnen werkt, hoe warmer jouw lichaam wordt. En omdat je lichaam in de winter sneller afkoelt, zul je dus in deze periode meer eten om warm te blijven.

Comfort food

In de winterperiode zorgt de combinatie van de donkere dagen, de kou en het grauwe weer ervoor dat we ons eerder neerslachtig of zelfs gedeprimeerd voelen. Door deze sombere gevoelens en omstandigheden die tegenzitten – zoals gladde wegen, door de regen fietsen en sneeuwbuien – voelen we ons sneller geneigd om troost te vinden in eten. Daarnaast kunnen gevoelens van stress ervoor zorgen dat je meer zin hebt in zout- en suikerrijk eten. Zoetigheid, zoals chocolade, stimuleert immers de aanmaak van het gelukshormoon.

Enfin: goede redenen om in de wintermaanden niet al te streng voor jezelf te zijn. Gun jezelf de tijd. En weet bijvoorbeeld, dat wandelen uiteindelijk beter werkt dan hardlopen als je wilt afvallen.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | femfem
Beeld | iStock

Ook interessant