Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hou je meer van koffie of thee? Dat blijkt genetisch bepaald te zijn

koffie-of-thee-drinker.jpg

Ben jij meer een koffie- of een theeleut? Uit onderzoek blijkt dat dit niet per se met je persoonlijke smaak, maar met je genen te maken heeft.

Is dát even een interessant praatje voor bij het koffieautomaat – waar vaak ook thee uit kan komen.

Gevoelig voor cafeïne

Voor het onderzoek dat gepubliceerd is in Scientific Reports, werden de genen en smaakreceptoren van 400.000 Britse volwassenen tussen de 37 en 73 jaar onder de loep genomen. Daarbij letten de onderzoekers vooral op de perceptie van bittere smaken. Wat bleek? Blijkbaar zijn er bepaalde genen die je gevoeliger maken voor de bittere smaak van cafeïne. Maar of je daardoor ook minder koffie drinkt? Juist niet.

4 koppen koffie per dag

De deelnemers voor wie die smaak van cafeïne extra krachtig is, gaven aan dagelijks meer dan vier koppen koffie te drinken en koffie lekkerder dan thee vinden. Maar de mensen die genen bevatten die hen gevoeliger maken voor een stof genaamd propylthiouracil (PROP), zouden juist van nature meer van thee houden en er gemiddeld vijf glazen per dag van achterover tikken.

Meer onderzoek naar koffie en thee

De onderzoekers krabben zichzelf nog achter de oren over de uitkomst van het onderzoek. Want hoe kan het nou in je genen vastgelegd liggen of je een koffie- of theeleut bent, of misschien geen van beide? Daarom is nog meer onderzoek nodig. Maar de onderzoekers schatten al wel in dat het te maken heeft met jouw perceptie van bitter drinken of eten. Als je daar sowieso al een lage tolerantie voor hebt, is het logisch dat je koffie veel te sterk vindt smaken en dus liever voor een iets minder bittere drank als thee gaat.

Wat denk jij dat je hebt, het koffie- of het theegen?

Bron | New Scientist
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant