Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Feit of fabel: helpt een kop koffie tegen hooikoortsklachten?

koffie-tegen-hooikoortsklachten.jpg

Jeukende ogen, niesbuien en een loopneus: het hooikoortsseizoen is weer van kracht en de pollen hangen weer volop in de lucht. Van hooikoortspillen en oogdruppels tot neusspray: we zoeken ons suf naar hét wondermiddel dat ons uit ons lijden kan verlossen. Volgens een immunoloog zou koffie wel eens de oplossing kunnen zijn tegen al je hooikoortsklachten. 

Vaarwel neusspray, hallo bakkie pleur. 

Helpt koffie tegen hooikoortsklachten? 

Koffie kent een aantal gezondheidsvoordelen, maar dat het ook tegen hooikoortsklachten zou kunnen werken, dat wist je misschien nog niet. Toch zou een extra kopje tijdens het hooikoortsseizoen wonderen kunnen doen. Aan Well + Good legt immunoloog Purvi Parikh uit dat er bij een allergie een ontsteking en verstopping in je bloedvaten ontstaat. Vervolgens ontstaat hierdoor de verstopping in je neus en in je hoofd. Dat zorgt er onder andere voor dat je je door hooikoorts sneller vermoeid kunt voelen. De cafeïne in koffie helpt volgens de immunoloog niet alleen tegen die vermoeidheid, maar ook tegen de verstopping in je bloedsomloop. Volgens Parikh zijn het daarnaast vooral de antioxidanten en essentiële voedingstoffen, zoals vitamine B5 en mangaan die werken tegen hooikoortsklachten.

Ontstekingsremmende kracht

Door de ontstekingsremmende kracht van de stoffen in koffie worden hooikoortsklachten tegengegaan. Volgens de immunoloog werkt het vooral goed als je dit met andere allergiemedicatie combineert, vooral de varianten waarvan je slaperig wordt. Koffie werkt overigens ook bij andere medische problemen en allergieën die worden veroorzaakt door een ontsteking. 

Lees ook: Zóveel kopjes koffie zou je per dag maximaal moeten drinken

Een extra kopje koffie

Hoeveel koffie je precies nodig hebt om de verlichtende effecten te ervaren, dat is lastig te zeggen. Dat hangt volgens Parikh af van je tolerantie voor de cafeïne in koffie. Stuiter jij na een kopje al? Dan zal je waarschijnlijk sneller effect merken, dan wanneer je zonder blikken of blozen dagelijks vijf kopjes naar binnen werkt. Volgens de immunoloog kan één kopje meer dan normaal vaak al het verschil maken op dagen dat je veel last hebt van klachten. 

Bron | Well + Good
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant