Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Koffie lijkt te helpen tegen de huidaandoening rosacea

istock-huid-spiegel-wangen.jpg

Rosacea is een vervelende huidaandoening waarbij je last krijgt van roodheid en (in een later stadium) puistjes in je gezicht. De aandoening ontstaat meestal tussen het dertigste en vijftigste levensjaar en met name bij vrouwen. Amerikaanse onderzoekers vermoeden nu dat je de kans hierop kunt verkleinen door koffie te drinken.

Voor hun studie, gepubliceerd in JAMA Dermatology, analyseerden de onderzoekers de data van ruim tachtigduizend Amerikaanse vrouwen uit de periode tussen 1989 en 2005. De vrouwen namen toen deel aan een grote nationale studie. Elke vier jaar werden de vrouwen geïnterviewd over hun gezondheid en hun eet- en drinkgewoonten.

Vier koppen koffie per dag

Uit de analyse bleek dat de vrouwen die vier keer per dag een kop koffie drinken, 23 procent minder kans hadden om rosacea te ontwikkelen dan zij die nooit koffie dronken. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat cafeïne in koffie de bloedvaten wat vernauwt, speculeren de onderzoekers. Drink je liever decafé? Dan ben je volgens deze studie niet beter beschermd tegen deze huidaandoening.

Roodheid vaak erger door warme koffie

Heb je eenmaal rosacea, dan kunnen die paar bakjes leut je helaas niet meer genezen. Sterker, mensen met deze huidaandoening merken vaak dat hun huid er juist róder van wordt. De oplossing? Laat koffie iets afkoelen voordat je hem drinkt. Uit een studie naar de effecten van warmte op de huidaandoening, blijkt dat de roodheid niks met de koffie zelf (of de cafeïne die erin zit) te maken heeft, maar met het feit dat koffie meestal warm gedronken wordt. Van warme thee of een glas warm water kregen mensen net zulke rodere wangen.

Lekker blijven drinken dus, die koffie. Al is het maar vanwege de andere gezondheidsvoordelen. Volgens de Gezondheidsraad hangt het gebruik van twee tot vier koppen koffie – óók cafeïnevrij – per dag samen met een lager risico op hartziekten en een beroerte.

Bronnen | Voedingscentrum, Metronieuws, NRC, National Rosacea Society
Foto | iStock

Ook interessant