Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: ‘Koffie verkleint kans op chronische leverziekte aanzienlijk’

onderzoek-koffie-verkleint-kans-op-chronische-leverziekten-aanzienlijk.jpg

Elke ochtend de dag beginnen met een kopje koffie is misschien beter voor je dan je denkt. Uit nieuw Brits onderzoek blijkt namelijk dat koffie de kans op chronische leverziekten mogelijk verkleint.

En het blijkt niet uit te maken wélke soort je drinkt: zelfs cafeïnevrije koffie verkleint de kans op chronische leverziekten volgens de studie.

Leverziekten

Chronische leverziekten zijn wereldwijd een groot gezondheidsprobleem dat in de afgelopen jaren flink toegenomen is. Onder andere door veranderingen in de levensstijl lopen er steeds meer mensen rond met bijvoorbeeld leververvetting, leverkanker of een chronische leverontsteking.

En als je eenmaal zo’n aandoening hebt, is het vaak lastig om er nog iets aan te doen. Daarom is preventie éxtra belangrijk. En als koffie daarbij een handje kan helpen, zou dat mooi meegenomen zijn, toch?

Link chronische leverziekten en koffie

Uit een nieuwe studie van wetenschappers van de Universiteit van Southampton blijkt dat koffie de kans op het ontwikkelen van chronische leverziekten kan verkleinen. Niet alleen dat; de kans dat je erdoor overlijdt neemt ook nog eens aanzienlijk af, zien de onderzoekers. Eerder al toonde onderzoek aan dat koffie de kans op leverkanker verkleint, maar nu blijken ook andere leveraandoeningen dus minder vaak voor te komen onder koffieliefhebbers.

Lees ook:
Is koffie slecht voor je? Deze effecten hebben je dagelijkse bakkie op je gezondheid

Onderzoek

Voor het nieuwe Britse onderzoek, gepubliceerd in BMC Public Health, gebruikten de wetenschappers data uit de UK Biobank. Dat is een grootschalige database waarin de gezondheidsgegevens van bijna een half miljoen Britten staan. Alle deelnemers waren tussen de 40 en 69 jaar oud aan het begin van de studie. Ruim 385.000 (zo’n 80 procent) van hen zei regelmatig koffie te drinken, terwijl de overige 110.000 die warme drank liever links laat liggen. De onderzoekers keken naar de gezondheid van hun lever over een periode van zo’n elf jaar, waarin ze 3600 mensen met chronische leverziekten vonden.

Minder koffiedrinkers met leverziekte

En wat bleek? Na correctie van andere factoren, waaronder BMI, alcoholconsumptie en roken, bleek dat de deelnemers die koffie dronken zo’n 20 procent minder kans hadden op chronische leverziekten. Als ze alleen keken naar de kans om te overlijden aan een chronische leverziekte, was die kans zelfs 49 procent lager dan bij mensen die nooit koffie dronken. Drink je zo’n drie tot vier kopjes koffie per dag, dan is het effect het grootst. Daarna heeft het niet veel extra invloed, zeggen de wetenschappers.

Bron | The Guardian
Beeld | Getty Images

Ook interessant