Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is koffiedrinken goed voor je hart? Dít onderzoek wijst het uit

voordelen-koffie.jpg

Even een koffietje doen? Voor koffieliefhebbers klinkt dat als muziek in de oren. Een espresso om de dag mee te starten, een cappuccino met iets lekkers erbij voor de middag, en na het avondeten toch nog even een latte. En ga je voor een koffie to-go in een koffietentje dan zijn de keuzes eindeloos: een cappuccino of een latte macchiato met sojamelk, met havermelk of misschien met vanille of koffiesiroop. Klinkt heerlijk, maar inmiddels weten we ook dat te veel koffie kan zorgen voor een hoge bloeddruk…

Goed nieuws: uit een recent onderzoek blijkt dat een specifiek aantal kopjes koffie juist gezondheidsvoordelen heeft. Kijk, en dat is iets wat we liever horen over ons favoriete bakkie pleur.

Gunstig effect

Er zijn al heel wat onderzoeken gedaan naar deze populaire warme drank. Een onderzoek door de University of South Australia wees eerder uit dat je maximaal vijf kopjes koffie kan drinken voordat je gezondheid daaronder te lijden krijgt. En na zes of meer kopjes heb je zo’n 22 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Maar nu blijkt uit een ander recent onderzoek van Cohort Studies gepubliceerd in Nutrition, Metabolism, & Cardiovascular Diseases dat koffie juist een gunstig effect kan hebben op het risico op hart- en vaatziekten, en dan vooral bij mensen met diabetes (suikerziekte) type 2. Als je je houdt aan een specifiek aantal kopjes.. dat dan weer wel.

Lees ook: Zó veel kopjes koffie kun je dagelijks drinken zonder gevolgen voor je gezondheid

Hoeveel kopjes?

Uit het onderzoek met een groep van 82.270 mensen kwam naar voren dat het drinken van vier koppen koffie (in tegenstelling tot mensen die geen koffie drinken) zorgde voor een lager risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 2. Het zijn dan vooral de antioxidanten en ontstekingsremmende voordelen van het drinken van koffie die als oorzaak uit het onderzoek naar voren kwamen. De onderzoekers geven wel aan dat het aantal kopjes die voor deze gezondheidsvoordelen zorgen, kan verschillen per persoon. En het ligt er ook aan wat je allemaal nog in je kopje doet aan melk en suiker.

Lees ook: Zó veel kopjes koffie kun je dagelijks drinken zonder gevolgen voor je gezondheid

Nog meer voordelen..

Gelukkig blijkt het drinken van koffie nog meer gezonde voordelen te hebben.

  • Cafeïne geeft je energie, een beter humeur en verbetert je geheugen.
  • Koffie bevat kalium, een levensbelangrijke elektrolyt die helpt bij het samentrekken van de spieren, het reguleren van water in het lichaam en het geleiden van zenuwimpulsen.
  • Koffie bevat polyfenolen of antioxidanten die aanwezig zijn in plant-gebaseerd voedsel en ziekten tegengaan. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat polyfenolen de mentale gesteldheid bij ouderen verbetert. Polyfenolen ondersteunen eveneens de productie van nieuwe stamcellen om oude cellen te vervangen.
  • Koffie bevat vitamine B2 dat het lichaam helpt koolhydraten om te zetten in energie. Daarnaast is B2 essentieel voor de gezondheid van de huid, het haar en de ogen.
  • Koffie bevat magnesium die zorgt voor een betere regulering van de bloeddruk en de hartslag, en het is goed voor je botten.
  • Koffie bevat fenylpropaanzuur, dat zorgt voor de neutralisering van vrije radicalen. Deze dodelijke chemische stoffen worden gevormd wanneer je te maken hebt met stress, of je lichaam herstelt van ziektes of letsels.

Bron | Mindbodygreen.com, De gezondheidswinkel
Beeld | iStock

Ook interessant