Koffie gezonder maken? Dit moet je toevoegen óf juist weglaten
Redactie Margriet | 8 oktober 2017
Koffie: sommige mensen drinken dagelijks een of meerdere koppen en kunnen zelfs eigenlijk niet zonder. Ben jij een koffiedrinker en wil je dat je ritueel niet alleen een energiekick geeft, maar ook een gezondheidsbommetje wordt? Dan zijn er ingrediënten die je beter niet of juist wel kunt toevoegen.
Dat je aan je koffie beter geen suiker kunt toevoegen als je op je gezondheid wilt letten, komt vast niet als een verrassing. Maar wist je dat koffiecreamer ook geen goed idee is? Daar zijn vaak suikers aan toegevoegd in de vorm van glucosestroop en het zit vol (slechte) vetten. Een goed alternatief is een plantaardige, ongezoete melk. Sojamelk, bijvoorbeeld.
Om je koffie gezonder te maken, kun je dus beter afscheid nemen van suiker en creamer. Maar er zijn ook ingrediënten die je juist kunt toevoegen. Zoals kaneel. Dat specerij zorgt niet alleen voor een beetje zoetigheid, het werkt in de eerste plaats tegen ontstekingen. Daarnaast is het ontzettend goed voor je immuunsysteem: kaneel zit namelijk vol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade van buitenaf, ook wel polyfenolen genoemd. En alsof dat nog niet genoeg is, zou ook je brein er profijt van hebben, aangezien kaneel je cognitief denken zou stimuleren.
Koffie choco
Je dagelijkse bakkie troost wordt ook beter van cacao: dat maakt je koffie niet alleen lekkerder maar óók gezonder (win-win!). Zo beweert een onderzoeksteam van de Universiteit van Georgia dat koffie met een schep cacaopoeder zorgt voor een hogere concentratieboog. Daarnaast zou cacao goed zijn voor je bloeddruk en cholesterolgehalte.