Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: met zóveel kopjes koffie per dag kun je de kans op kanker verkleinen

koffie-kans-op-kanker-verkleinen.jpg

Een onderzoek van het Imperial College London wijst uit dat alcohol drinken de kans op meer soorten kanker vergroot dan eerst werd gedacht. Ook is er een positief resultaat: koffie drinken beschermt juist tegen het krijgen van twee soorten kanker.

Uit de studie blijkt dat alcoholconsumptie een link heeft met verscheidene soorten kanker, waaronder kanker in het hoofd en de nek – mond, keelholte en strottenhoofd – slokdarm en darm. Dat alcohol drinken kan leiden tot borst- en leverkanker was al bekend.

Koffie juist goed

Dagelijks minstens één kop koffie drinken is volgens het onderzoek overigens juist goed voor je gezondheid. Dat wordt gelinkt aan een lager risico op het ontwikkelen van leverkanker en huidkanker, of je nu koffie met of zonder cafeïne drinkt. Het eten van zuivelproducten en volkoren granen vermindert ook nog eens het risico op darmkanker, ontdekten de onderzoekers.

Lees ook:
Zóveel kopjes koffie zou je per dag maximaal moeten drinken

Kanker door alcohol

Het onderzoek is gefinancierd door het World Cancer Research Fund (WCRF). Giota Mitrou, directeur onderzoek en innovatie bij het fonds, stelt dat deze resultaten het bewijs bevestigen dat er al is voor alcohol en koffie in relatie tot kanker. Dat alcoholconsumptie kan leiden tot verschillende soorten kanker, komt omdat alcohol bij de stofwisseling wordt afgebroken tot chemische stoffen die zich aan het DNA kunnen hechten. Op termijn kunnen die mutaties veroorzaken.

Lees ook:
Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Ook werkt alcohol in op de hormoonspiegel, wat de waarde van hormonen die in verband worden gebracht met de ontwikkeling van borstkanker verhoogt. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter de kans is op de ontwikkeling van de genoemde kankersoorten, stellen de onderzoekers.

Onstekingsremmende koffie

De reden dat koffie juist wel een positief effect heeft, is omdat deze drank ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Daardoor beschermt het je tegen ziektes die veroorzaakt worden door ontstekingen, zoals kanker.

Voor de studie keken de onderzoekers naar gegevens uit 860 beoordelingen van gepubliceerde onderzoeken die het verband tussen voedingsmiddelen en het risico op het ontwikkelen van of overlijden aan elf soorten kanker onderzochten. Ze vonden matige verbanden tussen kanker en de meeste soorten eten en drinken, maar het bewijs van een verhoogd risico op kanker bij alcohol en een verlaagd risico bij koffie en zuivelproducten was juist sterk.

Lees ook:
Is koffie slecht voor je? Deze effecten hebben je dagelijkse bakkie op je gezondheid

Bron | The Guardian, De Morgen
Beeld | Getty Images

Ook interessant