null Beeld

‘Koel, donker en droog bewaren’? Dus niet in de koelkast

Het is een instinkertje, maar producten waarop staat dat je ze 'koel, donker en droog' moet bewaren, hoeven dus niet in de koelkast. Dat is alleen het geval als op het etiket staat dat je het 'gekoeld' moet bewaren.

Er zijn drie manieren om producten te bewaren: buiten de koelkast (koel of ongekoeld), in de koelkast (gekoeld) en in de vriezer (diepgevroren). Als producten zijn geopend, hangt het van het product af of ze in de koelkast moeten worden bewaard of niet.

Koel bewaren

Staat op het etiket van een product ‘Koel bewaren’, dan kun je het product het beste koel, donker en droog bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast. De temperatuur moet dan liggen tussen de 15 en 20°C. Het hoeft dus niet in de koelkast. Veel ongeopende producten waarop een THT-datum (‘ten minste houdbaar tot’) staat, zijn buiten de koelkast te bewaren.

Gekoeld bewaren

Als op het etiket staat ‘Gekoeld bewaren’, moet het product altijd in de koelkast (4°C) worden geplaatst. In de koelkast groeien micro-organismen zoals bacteriën en schimmels niet zo snel. Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groentes moeten altijd worden bewaard gekoeld. Ook eieren horen in de koelkast.

Ongekoeld bewaren

Ook bij ongekoeld bewaren is het belangrijk dat de temperatuur niet hoger is dan 20°C. Brood, groente en fruit bederven sneller bij een hogere temperatuur. Pindaproducten, maïsproducten, noten, specerijen en granen moeten hiernaast droog worden bewaard. Soms staat op de verpakking bij welke temperatuur het product het beste kan worden bewaard.

Na openen gekoeld bewaren

Op de verpakking staat ‘Na openen gekoeld bewaren’ als het product na opening in de koelkast moet worden bewaard. Dit geldt bijvoorbeeld voor natte producten zoals augurken, (halva)jam en sandwichspread.

Na openen koel bewaren

Staat er op de verpakking ‘Na openen koel bewaren’, dan kan het product na openen in een kelder of koele voorraadkast worden bewaard. Bijvoorbeeld droogwaren zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste afgesloten worden bewaard in de voorraadkast.

Bron | Voedingscentrum

Lees ook >

6 producten die je niet in de koelkast bewaart

Tomaten verliezen écht smaak in de koelkast

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden