null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Knorrende maag? Dit is de échte betekenis van die geluiden

Een knorrende maag is heel natuurlijk, maar komt altijd nét op de meest ongewenste momenten op. Als je in een belangrijkse vergadering zit, tijdens een doodstille presentatie of in de bioscoop. We verontschuldigen ons vaak door te zeggen dat we trek hebben, maar is dat wel zo?

Of kan een knorrende maag ook ergens anders op wijzen? We zochten het uit.

Knorrende maag

Als je bij een knorrende maag direct denkt aan honger, ben je zeker niet de enige. We leren al van jongs af aan dat een rommelende buik vaak wijst op trek. Maar hoewel een knorrende maag wel iets te maken heeft met voedsel en het hebben van een lege maag, betekent het níet per se dat je meteen weer iets moet eten. Het is een heel natuurlijk proces, dat zelfs een wetenschappelijke naam heeft: borborygmen. We leggen uit hoe het precies werkt.

Spijsvertering

Zodra je een hap van je eten neemt, begint je spijsvertering. Je kauwt op het eten, waarna het eten in kleine stukjes via de slokdarm in de maag komt. Daar wordt in het bovenste gedeelte maagsap toegevoegd aan die voedselbrij. Vervolgens komt het voedsel in het onderste deel van de maag terecht. Hier wordt het gekneed, fijngemalen en goed vermengd met het maagsap. Al die kleine stukjes voedsel, gecombineerd met het maagsap, gaan dan door naar de darmen. Daar vindt het grootste gedeelte van de vertering van je maaltijd plaats.

Lees ook:

Déze symptomen kunnen wijzen op een maagzweer

Gassen in de maag

Na een normale maaltijd is je maag, na een paar uur, weer zo goed als leeg. Alleen als je heel zwaar eten gegeten hebt, kan dat wat langer duren. Met behulp van zenuwen en het hormoon motiline wordt al het fijngemalen voedsel van je maag naar de dunne darm gepompt, waar de vertering doorgaat. Maar als die maag eenmaal leeg is, gaat je maag door met kneden en fijnmalen. Eigenlijk blijft je maag doorgaan met schoonmaken, alleen is er niets meer om op te ruimen. Omdat er geen voedsel meer is om te verteren, worden de gassen in je maag eigenlijk ‘gekneed’. Daardoor ontstaat dat knorrende geluid in je maag dat zo veel mensen als vervelend ervaren.

Teken van trek

Je maag blijft net zo lang doorgaan met het kneden en rondpompen van die gassen, tot de maag weer iets heeft om te verteren. Als je iets eet, stopt die knorrende maag dus meestal weer een tijdje. Maar dat is niet de enige reden dat de maag zo blijft knorren: dat geluid is ook een seintje voor onze hersenen, dat er weer hormonen aangemaakt moeten worden die voor trek zorgen. Mede daardoor linken we een maag die herrie maakt, dan ook bijna altijd met dat het tijd is voor de volgende maaltijd.

Rommelende darmen

Een groot misverstand is dat een knorrend geluid alleen door de maag wordt veroorzaakt. Ook de darmen produceren namelijk flink wat verschillende geluiden. Tussen de maaltijden door trekken die namelijk een aantal keren krachtig samen om achtergebleven etensresten op te ruimen. Ook hierbij worden weer een groot aantal gassen verplaatst, waardoor je dus rommelende geluiden kunt horen uit je darmen.

Lees ook:

Rommelende buik maar geen trek? Dít kunnen andere oorzaken zijn

Knorrende maag voorkomen

De gemakkelijkste manier om snel van een knorrende maag af te komen, is door iets te eten. Maar heb je niks bij je, dan zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je maag tot rust te brengen. Zo kan het drinken van kleine slokjes water soms helpen om het geluid tijdelijk te stoppen, tot je de mogelijkheid hebt om iets te eten.

Daarnaast kun je ook een aantal dingen doen om te voorkomen dat je last krijgt van een knorrende maag. Door regelmatig een kleine maaltijd te eten en goed te kauwen, werkt je spijsvertering gemakkelijker en beter. Daarnaast kun je bonen, alcohol, broccoli en spruitjes beter laten staan voordat je een stille vergadering ingaat. De kans op een knorrende maag en darmen neemt daardoor aanzienlijk af, want je darmen en maag produceren minder gas. Maakt je maag toch geluid? Besteed er dan weinig aandacht aan: het is hartstikke natuurlijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Volkskrant, Medical News Today

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden