Margriet logo
Schildklierknobbels Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Knobbeltje in je hals? Dít moet je weten over schildklierknobbels

Voel of zie je knobbeltjes in je hals? Dat zou wel eens kunnen wijzen op schildklierknobbels. Van de oorzaken en symptomen tot de behandelingen: we leggen je uit wat je over deze veel voorkomende aandoening moet weten.

Zo’n knobbeltje in je hals kan schrikken zijn, maar gelukkig is het meestal redelijk onschuldig.

Wat zijn schildklierknobbels?

Schildklierknobbels zijn een veel voorkomende aandoening en kunnen meerdere oorzaken hebben. Zo kan het een cyste zijn, oftewel een holte gevuld met vocht. Het kan ook een sponsachtige structuur hebben, wat ook wel colloïd nodus genoemd wordt. Bestaat de knobbel volledig uit weefsel? Dan is er sprake van een solide nodus. Hoewel het best schrikken kan zijn om een knobbeltje te voelen is dit in de meeste gevallen goedaardig. Maar het is wel goed om hiernaar te laten kijken, want schildklierknobbels kunnen ook kwaadaardig zijn.

Wat zijn de symptomen?

Schildklierknobbels kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Een zichtbare zwelling in je hals
  • Voelbare knobbel in de hals (vaak te voelen vanaf 1,5 centimeter groot)
  • Heesheid
  • Piepende inademing
  • Kortademig
  • Moeite met doorslikken

Als je deze symptomen herkent kan een arts onderzoek doen door aan de hals te voelen en bloed te prikken. Daarnaast kan er ook een echografie worden gemaakt. Om erachter te komen of de schildklierknobbel goedaardig of kwaadaardig is kan er een punctie van de schildklierknobbel worden gedaan.

Lees ook: Déze link bestaat er tussen een trage schildklier en libidoproblemen

Een behandeling

Bij een schildklierknobbel is een behandeling in de meeste gevallen niet nodig en is er zonder bijzonderheden geen controle vereist. Als de knobbel goedaardig is maar je toch klachten ervaart, kun je ervoor kiezen om de schildklierknobbel chirurgisch te laten verwijderen. Zo kan de knobbel bijvoorbeeld in de weg zitten in de hals en tegen de slokdarm duwen, waardoor je moeilijk kunt slikken. Als de knobbel tegen je luchtpijp duwt kun je ook last hebben van veel moeten hoesten.

Als het om een kwaadaardige schildklierknobbel gaat, is een behandeling uiteraard wel nodig. Op basis van de vorm van schildklierkanker zal een arts de beste behandeling bepalen.

Bron | Flevoziekenhuis, Rijnstate
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden