Knakkende of krakende knieën? Dít kunnen de oorzaken zijn  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Knakkende of krakende knieën? Dít kunnen de oorzaken zijn

Of je nu opstaat van de bank of aan het fietsen bent: je knieën kunnen vaak knakkende of krakende geluiden maken als je beweegt. Maar wat betekenen die geluiden eigenlijk en moet je je zorgen maken als dit vaak gebeurt? We leggen het je uit.

Van verkorte spieren tot artrose: dít is waarom je knieën knakken, piepen en kraken.

De oorzaken van knakkende en krakende knieën

Je hoeft er niet eens hevige voor te sporten, want zelfs tijdens het uitrekken op de bank kunnen je knieën al knakkende of krakende geluiden maken. Dit kan meerdere oorzaken hebben en hoeft gelukkig niet altijd ernstig te zijn. Zeker als je hier geen pijn of stijfheid bij ervaart is er waarschijnlijk niks om je zorgen over te maken. Mocht je naast het knakken en kraken wel pijn hebben of je toch zorgen maken, neem dan contact op met de huisarts of een fysiotherapeut om je knieën te controleren. We zetten een aantal mogelijke oorzaken op een rij:

1. Knieschijven

Dat je knieën knakkende en krakende geluiden maken kan allereerst komen door je knieschijven. Je knieschijven liggen in een soort geul van het bovenbeen. Zowel onder de knieschijven als in die geul zit kraakbeen, zodat je soepel kunt bewegen. Indien beide lagen egaal zouden zijn en blijven, dan zou er waarschijnlijk geen geluid ontstaan, maar dat is niet hoe het werkt. Door allerlei factoren belast je je kraakbeen gedurende je leven, waardoor de structuur zich kan aanpassen. Dat je kraakbeen hierdoor bijvoorbeeld een ribbelige structuur krijgt, is heel normaal. Toch zorgt dit wel voor iets meer frictie als er veel druk op je knieschijven komt. Hierdoor kun je zo’n knakkend of krakend geluid horen als je beweegt.

2. Hypermobiliteit

Een andere oorzaak voor krakende en knakkende knieën kan hypermobiliteit zijn. In dit geval zijn je gewrichtsbanden en pezen te soepel. Hierdoor krijgen je gewrichten niet genoeg steun en worden ze te bewegelijk. Hypermobiliteit hoeft niet altijd klachten te geven, maar neem vooral contact op met de huisarts als je hier wel last door ervaart. Deze kan je ook doorverwijzen naar een specialist.

3. Artrose en artritis

Knakkende en krakende knieën kunnen in sommige gevallen ook wijzen op artrose, oftewel gewrichtsslijtage. Uit een onderzoek van het Baylor College bleek dat 75 procent van de proefpersonen met knakkende knieën last had van gewrichtsslijtage. Ook bleken de deelnemers die af en toe krakende knieën hadden twee keer zoveel kans te hebben om binnen een jaar artritis, oftewel gewrichtsontsteking, te ontwikkelen.

4. Minder gewrichtsvloeistof

Je knieën kunnen op den duur ook een hoop geluid maken doordat de gewrichtsvloeistof afneemt. Die vloeistof zorgt voor de smering van je gewrichten. Daarnaast kan de vloeistof ook wateriger worden door slechte doorbloeding, waardoor je knieën flink geluid kunnen maken.

5. Verkorte spieren

Verkorte spieren rondom je knieën kunnen ervoor zorgen dat je gewricht uit de pas schiet bij beweging. En dat resulteert wederom in een krakend geluid. Het kan in dit geval helpen om contact op te nemen met de fysiotherapeut.

6. Patellofemorale pijnsyndroom (lopersknie)

Als laatste kunnen krakende en knakkende knieën ook wijzen op het patellofemorale pijnsyndroom. Dit gaat ook gepaard met stijfheid, kniepijn onder, rondom en achter de knieschijven, een zwelling of een instabiel gevoel (voornamelijk bij het traplopen). Je ervaart in dit geval vooral tijdens en na belasting pijnklachten. Neem in dit geval contact op met de huisarts of fysiotherapeut voor een behandelplan.

Bron | Cosmopolitan, Fysio Club, Reuma Nederland

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden