Gezondheid

Dit zegt de kleur en de structuur van je tong over je gezondheid

tong-kleur-structuur-gezondheid-margriet.jpg

Een goede gezondheid begint bij een gezonde mond. En een goede verzorging stopt niet bij het poetsen van je tanden; óók een schone tong is van groot belang. Daarom is een tongschraper een hulpmiddel dat je eigenlijk direct op je boodschappenlijstje moet zetten als je beter in je vel wilt zitten.

Omdat je mondgezondheid en daarmee je tong gelinkt zijn aan je gezondheid, kun je aan de structuur en kleur van je tong een hoop mogelijke kwaaltjes herkennen. We geven een overzicht.

Verschillende kleuren

 • Gele tong
  Als je tong geel van kleur is, betekent het waarschijnlijk dat je een slechte adem hebt; misschien had je het al gemerkt aan een vieze smaak in je mond. Vaak kun je dit probleem oplossen door een aantal keer een tongschraper te gebruiken. Helpt dit niet? Dan kun je het best even een bezoekje brengen aan de huisarts. Heb je niet alleen een gele waas maar ook een dikkere ‘plak’ op je tong? Dit kan duiden op een candida-infectie, veroorzaakt door een schimmel in de mond die bijna iedereen heeft. Die schimmel wordt geactiveerd wanneer de samenstelling van bacteriën in de mond wordt verstoord.
 • Witte laag
  Een witte kleur kan wijzen op verschillende problemen, die trouwens gelukkig niet ernstig zijn. Zo kan een wit uitgeslagen tong worden veroorzaakt door verschillende soorten medicatie, maar kan het ook duiden op een verminderde weerstand. Gaat die er weer op vooruit, dan zul je zien dat ook de witte waas verdwijnt. Rook je en poets je niet elke dag zorgvuldig je tanden? Dan heb je waarschijnlijk ook te maken met zo’n wit uitgeslagen laag, die bij sommigen zelfs blijvend kan zijn.
 • Paarse tong
  Een paarse tint hangt samen met een minder goede gezondheid; zo kun je er bijvoorbeeld last van krijgen als je een tekort hebt aan vitamine B2. Maar het kan ook wijzen op een longaandoening. Blijft het meer dan een dag aan en twijfel je waar die ongewone tongkleur vandaan komt? Bel dan de huisarts.

Structuur

 • Gladde tong
  Als je goed voelt, zul je bij een gezonde tong merken dat er wat subtiele bultjes op zitten. Dit merk je vooral wanneer je weinig gedronken hebt en je tong een beetje is uitgedroogd. Voelt hij helemaal glad, dan kan het zijn dat je bloedarmoede of glutenintolerantie hebt. Daarnaast kan het ook een teken zijn van het syndroom van Sjögren, een reumatische aandoening.
 • Haartong
  Een haartong klinkt een beetje viezig, maar het is iets wat veel voorkomt. Het is een soort bruinzwarte of witte begroeiing achteraan op je tong die ontstaat door een verstoring van het evenwicht tussen het afslijten en aanmaken van nieuwe cellen. Het is een onschuldige aandoening. Vooral rokers, koffie- en theedrinkers die niet vaak of goed genoeg hun tanden poetsen, kunnen ermee te maken krijgen. Ook een verminderde speekselproductie of het gebruik van antibiotica kan een oorzaak zijn.

Bron | womenshealthmag.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant