Kleinere kans op blijvende bijwerkingen dankzij nieuwe bestralingstechniek prostaat Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kleinere kans op blijvende problemen na prostaatkanker dankzij nieuwe bestralingstechniek

Een nieuwe, gerichtere vorm van bestraling moet bij patiënten met prostaatkanker zorgen voor veel minder bijwerkingen en minder beschadiging aan gezond weefsel. Het UMC Utrecht heeft de primeur en is het eerste ziekenhuis in Nederland waar deze nieuwe software gebruikt, waarmee preciezer gewerkt kan worden.

De kans op klachten als problemen met plassen, ontlasting en erecties wordt door deze nieuwe vorm van behandeling veel kleiner. En dat is mooi nieuws, want prostaatkanker is de meestvoorkomende vorm van kanker bij mannen. Zeker wanneer ze wat ouder worden, neemt de kans hierop aanzienlijk toe.

Nieuwe software voor MR-Lumac

Drie jaar geleden had het UMC Utrecht ook al een wereldprimeur op het gebied van bestraling bij prostaatkanker. Destijds waren zij de eerste die deze behandeling deden met de zogeheten MR-Linac, een apparaat waarmee het ziekenhuis bestraling kan combineren met een diagnostische MRI. Hiermee kon al gerichter te werk gegaan worden, waardoor het aantal behandelweken aanzienlijk daalde. Inmiddels werken meer dan twintig ziekenhuizen met dit apparaat.

Nu hebben ze voor diezelfde MR-Lumac, een nieuwe softwaretool ontwikkeld. Daarmee kan de prostaat niet alleen voor de bestraling, maar ook tijdens de behandeling in beeld gebracht worden. En dat is een grote doorbraak: doordat ze precies weten waar de kankercellen zitten, wordt er veel minder gezond weefsel mee bestraald.

Minder bijwerkingen na prostaatkanker

Dankzij de nieuwe software is het apparaat dus véél preciezer geworden. Radiotherapeut-oncoloog Jochem van der Voort van Zyp zegt tegen RTL Boulevard dat het gaat om een kleinere marge, van zo’n twee à drie millimeter rondom de prostaat, waar ook bestraald wordt.

“Door deze margeverkleining zal ongeveer de helft minder omliggend gezond weefsel worden blootgesteld aan een hoge dosis bestraling. Daardoor verwachten wij dat patiënten minder plasklachten, ontlastingsaandrang of erectieverlies zullen ervaren in de toekomst”, zegt de expert. Er zijn inmiddels tien patiënten met prostaatkanker met deze nieuwe manier van bestralen behandeld.

Bron | UMC Utrecht, RTL Nieuws

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden