Kleinere ingreep geeft goede informatie bij uitzaaiingen borstkanker Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kleinere ingreep geeft goede informatie over uitzaaiingen bij borstkanker

Bij iedere vorm van kanker kunnen cellen uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. Zo is er bij borstkanker soms sprake van uitzaaiingen in de oksel en lymfeklieren. Wanneer dit zo is worden vaak alle lymfeklieren in de oksel verwijderd na de behandeling met chemotherapie. Onderzoek, dat uitgevoerd is op initiatief van het Maastricht UMC+, laat nu zien dat een kleinere ingreep, waarbij niet alle lymfeklieren verwijderd worden, ook effectief is.

Achteraf wordt vaak duidelijk dat de grote ingreep niet nodig is, omdat er na de chemotherapie in de okselklieren geen uitzaaiingen meer zitten.

Nadelen van okseltherapie

Onderzoekers van onder andere het MUMC+ besloten te onderzoeken of er een alternatief is voor de ingreep waarbij lymfeklieren in de oksel verwijderd worden. Dit omdat deze operatie veel nadelen kent. Vrouwen hebben namelijk vaak last van klachten, zoals een dikke arm, pijn aan de arm of moeite met bewegen. De RISAS-studie die gedaan is laat zien dat een kleinere operatie ook effectief is en als alternatief gebruikt kan worden.

RISAS-procedure

De kleinere ingreep waar het om gaat, is de RISAS-procedure. Hierbij wordt een selectief aantal klieren uit de oksel verwijderd. De 227 borstkankerpatiënten die hieraan meededen hadden allemaal uitzaaiingen in de oksel voordat ze begonnen aan chemotherapie. Zij ondergingen allemaal de RISAS-procedure. Hierbij wordt bij de patiënt een radioactieve jodiummarker geplaatst in de okselklier met de uitzaaiing. Dat is een metalen staafje van zo’n vijf millimeter waarin licht radioactief materiaal zit, maar wat door de kleine hoeveelheid niet schadelijk is. Na de chemotherapie wordt die betreffende okselklier verwijderd, samen met de poortwachtersklier. Dit is de klier die als eerst lymfevocht dat uit de tumor komt opvangt. Na die verwijdering ondergingen ze ook een volledig okselkliertoilet (de procedure waarbij alle okselklieren verwijderd worden). Dit deden de onderzoekers om te zien of ze uitzaaiingen gemist hadden.

Kans op uitzaaiingen is kleiner

Een groot voordeel van de RISAS-procedure is het feit dat de kans op het missen van uitzaaiingen een stuk kleiner is. Bij 3,47 procent van de patiënten zaten er geen uitzaaiingen in de klieren die tijdens de RISAS-procedure verwijderd werden. Wanneer alleen de klier die met jodium gemarkeerd wordt of de poortwachtersklier verwijderd wordt, is de kans op het missen van uitzaaiingen ongeveer 1 op 6. Met de RISAS-procedure is die kans met 1 op 14 een stuk kleiner.

De onderzoekers zijn tevreden met de resultaten, zo zegt radiotherapeut in opleiding Janine Simons van het Erasmus MC Kanker Instituut: “Het streven is om zo weinig mogelijk klieren te verwijderen om bijwerkingen te voorkomen. Maar wel de juiste klieren, om betrouwbaar vast te stellen of er wel of geen uitzaaiingen meer zijn. Onze studie laat zien dat dit goed kan met de RISAS-procedure. De kans op het missen van uitzaaiingen is erg laag”

Bron | Maastricht UMC+, WZA, Erasmus MC

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden