Kleine, schilferige vlekjes op je huid? Misschien heb je last van zomergist Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kleine, schilferige vlekjes op je huid? Misschien heb je last van zomergist

Als je in de zomer vlekjes en schilfertjes op je huid ziet, is de kans groot dat je last hebt van zomergist. Deze huidaandoening komt veel voor, vooral in de zomermaanden. En hoewel het niet ernstig is, kan het wel heel vervelend zijn.

Ook goed om te weten: zomergist is niet besmettelijk.

Wat is zomergist?

Iedereen heeft gisten en schimmels op zijn of haar huid, waar we meestal vrijwel niets van merken. Tot er wél iets aan de hand is, zoals bij zomergist. Dan zorgt de gist voor een ontsteking op de buitenste huidlaag, waardoor de huid om sommige plekken te veel of juist te weinig pigment aanmaakt. Op die plekken ontstaan vlekjes, die dus kenmerkend zijn voor deze aandoening. Meestal begint zomergist op je borst, rug en hals, maar de vlekken kunnen ook op je gezicht, armen en benen zitten. Ze zijn meestal niet zo groot, maar kunnen wel dicht bij elkaar zitten.

Tegenovergestelde kleur

Dat zomergist zo heet, komt omdat de aandoening vooral vaak in de zomer ontstaat. Dat komt omdat de gist makkelijker voor ontstekingen kan vormen als je huid vet of nat is. End at is het door zweet, zonnebrandcrème en andere smeersels aanzienlijk vaker in de zomer. De officiële, medische naam van zomergist is pityriasis versicolor: afgeleid van de Latijnse woorden versus en color, wat tegengestelde kleur betekent. Bij mensen met een lichte huidskleur is pityriasis versicolor namelijk te herkennen aan lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering. Bij mensen met een donkere huidskleur zijn de vlekken door zomergist juist bleker dan de rest van de huid.

Behandeling bij zomergist

Vaak gaat zomergist vanzelf weer over en is een behandeling niet per se nodig. Vind je de vlekjes heel vervelend of jeuken ze erg? Dan kun je via de huisarts een speciale crème krijgen die je op de huid kunt smeren. Hierdoor gaat de gist dood en komen er geen nieuwe plekjes meer bij. De jeuk en schilfertjes gaan daarna vanzelf weg. Helaas doet de behandeling niet zo veel voor de verkleurde plekjes op je huid: deze blijven meestal nog lang te zien.

Risico beperken

Hoewel de aandoening goed te behandelen is, kan het zijn dat het na verloop van tijd weer terugkeert. Het risico hierop kun je beperken door de huid zo droog mogelijk te houden. Ook een vette huid en overmatig transpireren kunnen ervoor zorgen dat de klachten sneller opspelen.

Bron| Huidarts, Huidinfo, Nationaal Huidcentrum

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden