Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun jij niet in een kleermakerszit zitten? Dít probeert je lichaam je te vertellen

kleermakerszit.jpg

Kon jij vroeger ook altijd zonder problemen in een kleermakerszit zitten, maar merk jij de laatste jaren dat het steeds moeilijker gaat? Hier kunnen een aantal verschillende redenen voor zijn.

Wij leggen je uit wat ze betekenen én wat je hier aan kunt doen.

Als je last krijgt van je heupen

Doet deze zithouding vooral veel pijn aan je heupen? Dan heb je waarschijnlijk last van een slechte heupmobiliteit. Om comfortabel in deze houding te kunnen zitten, moet je je heupen volledig kunnen roteren. Zodra er spanning op de spieren staat die je heupen aan je benen verbinden, wordt het lastig (en misschien zelfs pijnlijk) om deze houding aan te nemen.

Oplossing: om deze pijn te voorkomen, is het belangrijk om het dijbeen in de juiste positie terug te geleiden. Dit kun je het beste doen met de zogeheten ‘pigeon pose’.

Deze werkt als volgt:

 • Ga in de neerwaartse hond-positie staan, balancerend op je handen en voeten met je billen in de lucht.
 • Buig je linkerknie langzaam en breng je been naar voren totdat je knie achter je linkerpols uitkomt en zet ‘m daar neer.
 • Schuif met je rechterheup zo ver mogelijk naar achteren en strek je tenen.
 • Zorg dat je linkerknie buiten je heup is gepositioneerd, waarbij je linkerscheenbeen parallel aan de bovenkant van je mat komt te liggen.
 • Loop met je handen naar voren, vouw je armen in en leg je hoofd op je armen.
 • Houd deze pose gedurende tien ademhalingen vast en herhaal ‘m vervolgens met je andere been.

Lees ook: met deze klachten kun je beter naar de fysiotherapeut gaan

Als je pijn in je knieën krijgt

Voel je deze zithouding vooral in je knieën? Dan heb je waarschijnlijk last van zwakke voetbogen of bilspieren. Hoewel je de pijn in je knieën voelt, zit de oorzaak waarschijnlijk op een andere plek. Als de bogen in je voet zwak zijn, ga je bijvoorbeeld wankelen en zakt je voet in. Hierdoor zal je onderbeen gaan compenseren door uit te draaien, waardoor je been niet meer in één lijn staat en je knieklachten kunt krijgen. Hetzelfde geldt voor je bilspieren: als deze zwak zijn kan je dijbeen verzakken terwijl je onderbeen uitdraait, waardoor er een draai-effect in je knie ontstaat.

Oplossing: om de pijn te verminderen kun je proberen om kracht op te bouwen met deze arch-activatie-oefening en knijpoefening.

Deze werkt als volgt:

Arch-activatie-oefening

 • Ga op blote voeten staan en spreid je tenen uit (gebruik je vingers als het nodig is).
 • Span de spieren in je voeten aan. Beeld je in dat je de boog van je voet optilt en verkort terwijl je je grote teen stevig op de grond houdt.

Knijpoefening

 • Ga op je buik liggen met je armen voor je gevouwen en je knieën gebogen in een hoek van ongeveer 90 graden, zodat je met je hielen in de lucht ligt.
 • Zorg dat je heupen iets wijder dan schouderbreedte uit elkaar liggen.
 • Duw je hielen tegen elkaar en span je bilspieren gedurende 3 seconden aan.
 • Ontspan en herhaal de oefening.

Als je niet rechtop kunt zitten

Lukt het jou überhaupt niet om rechtop te zitten? Dan heb je waarschijnlijk last van strakke bekkenbodemspieren. Je bekkenbodemspieren lopen van je staartbeen tot je schaambeen en ondersteunen je darmstelsel en blaas (en bij vrouwen ook de baarmoeder en vagina). Als je bekkenbodemspieren strak zijn, dan kan dit spanning veroorzaken in je heup- en bekkenspieren. Je staartbeen wordt dan naar beneden getrokken, wat het lastig maakt om rechtop te gaan zitten.

Strakke bekkenbodemspieren kunnen veroorzaakt worden door zwakte: als je zwakke spieren hebt, ben je namelijk geneigd om te gaan verkrampen, terwijl een sterke spier kan ontspannen voordat deze samentrekt. Daarnaast is je bekkenbodem een enorme compensator: als je bilspieren, heuprotators of buikspieren zwak zijn, vangt je bekkenbodem dit op.

Oplossing: om de pijn te verlichten is het belangrijk om de omliggende spieren te gaan versterken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de yogapose ‘happy baby’.

Deze werkt als volgt:

 • Ga op je rug liggen en trek je knieën op naar je borst.
 • Spreid je benen, houd de buitenkant van je voeten vast en houd je enkels boven je knieën. Je scheenbenen moeten hierbij in rechte lijn ten opzichte van de vloer zijn.
 • Trek zachtjes je voeten naar beneden zodat je knieën dichter naar je oksels bewegen.
 • Houd je voeten geflext en zet kracht naar boven vanuit je hielen.
 • Houd deze pose vast voor vijf tot vijftien diepe ademhalingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Livestrong.com
Beeld | iStock

Ook interessant