Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze klacht na de seks zou je nooit mogen negeren

klacht-niet-negeren-na-seks.jpg

Hoewel je emoties alle kanten op kunnen vliegen na de seks, hoort het vooral gewoon fijn te zijn. Je mag déze fysieke klacht na een vrijpartij dan ook absoluut niet negeren…

Gynaecoloog Lauren Streicher legt het uit.

Misselijk na seks

Wanneer je misselijk bent na de seks, zou dat volgens Streicher verschillende dingen kunnen betekenen. Het is niet normaal om maagklachten te ervaren na de seks, dus is het verstandig om eerst te achterhalen waar dit precies vandaan komt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Baarmoeder

Gedurende je cyclus verandert je baarmoederhals van vorm en positie onder invloed van het hormoon oestrogeen. Tijdens je menstruatie daalt deze waardoor je baarmoederhals ineens veel gevoeliger kan worden, met name tijdens de seks. Contact door penetratie kan ervoor zorgen dat er een reactie wordt veroorzaakt waarbij je bloeddruk en hartslag dalen. Dit kan misselijkheid of zelfs flauwvallen tot gevolg hebben.

Aandoening

Buikpijn of misselijkheid na de seks kan volgens Streicher ook een andere oorzaak hebben. Het kan namelijk een symptoom zijn van endometriose. Dit is een aandoening waarbij er stukjes van het baarmoederslijmvlies in de onderbuik terecht komen, die op je eierstokken, eileiders, blaas of darmen kunnen gaan zitten.Dat kan vervolgens leiden tot pijn diep in de buik of in de schede tijdens of vlak na het vrijen.

Huisarts of gynaecoloog

Wat de achterliggende oorzaak ook kan zijn, misselijkheid na een potje vrijen is in geen enkel geval normaal. Zodra je dit ervaart is het dus raadzaam om contact op te nemen met je huisarts of gynaecoloog.

Bron: Marie Claire UK
Beeld: iStock

Ook interessant