Kou is de meest logische verklaring voor kippenvel. Maar jij weet vast ook dat je haartjes soms ook recht overeind gaan staan door bijvoorbeeld muziek. Of een horrorfilm.
Waarom eigenlijk? En moet je je zorgen maken als je kippenvel krijgt om een totaal onverklaarbare reden?
Lichamelijke en emotionele kippenvel
Laten we beginnen met de twee oorzaken waardoor je kippenvel kunt krijgen: een lichamelijke impuls (bijvoorbeeld als reactie op kou of gekriebeld worden) en een emotionele impuls (zoals prachtige muziek of zien hoe twee lang verloren geliefden elkaar in de armen vliegen in All you need is love).
Lichaamshaar van vroeger
De oorzaak van kippenvel door een lichamelijke impuls is het makkelijkst uit te leggen. “Volgens wetenschappers is het een erfenis van onze voorouders, die nog bedekt waren met dikker lichaamshaar”, weet dermatoloog Hadley King aan Huffington Post te vertellen. “Als we het koud kregen, gingen die haartjes overeind staan waardoor er een laagje isolatie ontstond.”
Dopamine
De emotionele aanleiding is wat lastiger te verklaren. Het kan te maken hebben met de neurotransmitter dopamine. Een emotionele impuls triggert je hersenen, waardoor er stofjes zoals het gelukshormoon dopamine vrijkomen waarop het lichaam weer reageert. Dit resulteert in, met moeilijke woorden, transient paresthesia: dat tintelende gevoel in je huid en kippenvel.
Angst
Verschillende emoties kunnen kippenvel triggeren. Naast blijdschap bijvoorbeeld ook angst. Pal voor je een belangrijke presentatie op je werkt hebt, of een joekel van een spin op je plafond spot. Onderzoekers stellen dat kippenvel op zo’n moment te maken heeft met je vecht- of vluchtreactie. Je bent als het ware in het nauw gedreven. Kijk maar eens naar een kat die bang of boos is: z’n haren gaan rechtovereind staan. “Het is een natuurlijke reactie op een mix van gevaar, angst en kwetsbaarheid”, verklaart eerder geciteerde dermatoloog King.
Emotioneel geblokkeerd
Uit onderzoek blijkt dat je persoonlijkheid bepalend kan zijn voor hoe vaak of snel jij kippenvel krijgt. Iemand die meer nieuwe dingen durft te doen, van nature emotioneel is en bepaalde ervaringen intenser beleeft, zal sneller kippenvel krijgen dan anderen. Uit een ander onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californie blijkt dat mensen die heel gestructureerd zijn, weinig nieuwsgierigheid of fantasie hebben of met geestelijke gezondheidsklachten zoals depressie kampen, minder snel dopamine aanmaken – en dus ook niet zo snel kippenvel krijgen door een emotionele trigger. Je bent dan emotioneel wat geblokkeerder, vult King aan.
Huisarts
Oké, maar hoe zit het dan met kippenvel en rillingen die uit het niets komen? Niet door kou, niet door mooie muziek, niet door een angstaanjagende filmscène, maar gewoon uit het niets? Dit kan komen door myoclonus: een korte, onvrijwillige samentrekking van een spier of groep spieren. Daar is geen specifieke oorzaak van aan te wijzen. Het kan ook zijn dat je lichaam moeite heeft met het reguleren van z’n temperatuur en dus zomaar kippenvel in de strijd gooit. Als je regelmatig kippenvel of rillingen hebt zonder een duidelijke reden, is een bezoekje aan de huisarts nooit weg.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.