Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is hoeveel kilocalorieën je nou écht nodig hebt op een dag

dit-is-hoeveel-kilocalorieen-je-nou-echt-nodig-hebt-op-een-dag.jpg

Om op gezond gewicht te blijven, wordt er vaak geadviseerd om 2000 kilocalorieën per dag binnen te krijgen. Althans, aan vrouwen dan. Maar waar komt dan het aantal van 2000 vandaan? En is het altijd nodig om dit binnen te krijgen? Het antwoord is nee. Hoeveel je dan werkelijk nodig hebt, zullen we hier voor je uitleggen.

Het is niet voor iedereen verstandig om er 2000 binnen te krijgen.

Levensstijl

Het hangt in de eerste plaats heel erg af van je levensstijl. Wanneer jij vaak sport, een actieve baan hebt en minder vaak de auto pakt, heb je natuurlijk meer energie nodig dan iemand met een minder actieve levensstijl. Dus zal je de behoefte hebben om meer calorieën binnen te krijgen op een dag. Ook spelen factoren als lengte, gewicht en leeftijd een grote rol in jouw energiebehoefte. Waarschijnlijk ken je de getallen voor deze factoren wel uit je hoofd, maar een andere factor waar je misschien nog niet mee bekend bent, is hoeveel energie je lichaam gebruikt. Bijvoorbeeld voor je spijsvertering of je ademhaling.

Basaal metabolisme

Jouw energieverbruik in rust wordt ook wel je basaal metabolisme genoemd. En deze is redelijk simpel uit te rekenen. Om op dit getal te komen gebruik je de Schofield Equation. Hierbij wordt rekening gehouden met leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Om dit getal te krijgen, kan je gebruik maken van deze site. Bij jouw basaal metabolisme, tel je ook het aantal kilocalorieën op dat je verbrandt tijdens lichamelijke activiteiten. Denk hierbij aan sporten, maar ook aan wandelen en fietsen.

Lees ook: Verbrand je extra calorieën door héél hard na te denken?

Persoonsgebonden

Wanneer je een ‘normale’, licht actieve levensstijl hebt, zal dit getal inderdaad rond de 2000 kilocalorieën liggen. Mensen met een actievere stijl, zullen een hogere behoefte hebben, en mensen met een minder actieve levensstijl minder. Waarschijnlijk zal je vast niet elke dag precies aan dit aantal calorieën komen. Maar, wanneer je gezond eet en voldoende beweegt, zal het niet heel veel uitmaken of je soms overheen komt of soms eronder blijft.

Bron | Women’s health

Beeld | iStock

Ook interessant