null Beeld

Kijk je graag enge films? Dít gebeurt er dan in je hersenen

Het is misschien wel één van de meest vreemde menselijke gewoontes: het kijken van enge films. We vinden het leuk om doodsangsten uit te staan, en zien het als een avondje ‘ontspanning’. Finse wetenschappers waren benieuwd of onze hersenen anders reageren op enge films dan op écht gevaar.

Oftewel: weten onze hersenen dat wat we zien nep is?

Engste horrorfilms

De wetenschappers maakten een lijst van de honderd beste en engste horrorfilms van de afgelopen honderd jaar. Vervolgens kregen 51 deelnemers een aantal van deze enge films te zien. Tijdens de film werd de hersenactiviteit van deze deelnemers gemeten. Daarnaast moesten ze na afloop van iedere horrorfilm een vragenlijst invullen over de film en wat ze er van vonden.

Manipulatie

De hersenscans toonden iets opvallends aan. Tijdens het kijken van enge films worden onze hersenen gemanipuleerd, en komt er eenzelfde reactie vrij als we zouden hebben, wanneer we ons echt in een gevaarlijke of enge situatie zouden bevinden. “Onze hersenen zijn constant bezig om zich voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen, iets wat bij horrorfilms heel duidelijk naar voren komt,” legt onderzoeker Matthew Hudson uit.

Twee soorten angst

Uit de resultaten bleek ook dat mensen tijdens het kijken van enge films doorgaans twee soorten angst voelen; een sluipende angst die langzaam opkomt, en een schrikreactie. De eerste komt vooral voor wanneer je intuïtie je vertelt dat er iets niet goed zit en je verwacht dat er iets gaat gebeuren. De tweede soort angst komt voor wanneer je iets juist níet verwacht en je hersenen reageren op een plotselinge bedreiging.

Onnodig veel stress

De conclusie van het onderzoek is dus dat onze hersenen niet het verschil weten tussen een enge film en gevaarlijke situaties. Dat zou betekenen dat je lichaam onnodig veel stress ervaart tijdens het kijken van deze films. Écht ontspannen is zo’n horror avondje dus niet.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden