Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Je keuken schoonmaken of desinfecteren?

spotlight-keuken.png

Als je de reclames moet geloven, is de keuken een broeinest van bacteriën. Om de strijd hiertegen aan te gaan zouden desinfecterende middelen noodzakelijk zijn. Maar dat is toch ietwat overdreven. Dan toch maar poetsen met een gewoon sopje?

Desinfecterende middelen hebben een antibacteriële werking: ze zijn gemaakt om zo veel mogelijk bacteriën te doden. Er bestaan bijvoorbeeld waspoeders met een antibacteriële werking, en ook schoonmaakmiddelen en desinfecterende zeep voor de handen. Als je niet desinfecteert, zou je weleens ziek kunnen worden, aldus de reclames. Maar is dat wel zo?

Bacteriën

Nee! Desinfecterende middelen blijken lang niet in alle omstandigheden goed te werken. Voor de reguliere huis-tuin-en-keukensituaties maakt heet water en een sopje net zo goed schoon. Toegegeven, je keuken wordt niet honderd procent steriel, maar in een normaal huishouden met gezonde mensen is dat ook helemaal niet nodig. In ziekenhuizen hebben deze middelen wel zin, omdat er mensen zijn met een verminderde weerstand. En ook als thuis iemand erg ziek is, kan het nuttig zijn.

Neveneffecten

Als desinfecterende middelen vaak worden gebruikt, treden er zelfs negatieve neveneffecten op. Zo zijn ze vaak zó krachtig, dat er bij verkeerd gebruik ademhalingsmoeilijkheden, vergiftiging en brandwonden kunnen ontstaan. Sommige mensen zijn er allergisch voor. En, op de langere termijn kan het gebeuren dat bacteriën resistent worden voor deze schoonmaakmiddelen.

Tips voor een schone keuken

  • Was je handen voor het koken en eten. En ook na toiletbezoek, na het aanraken van rauw vlees, huisdieren, zieke personen en het verschonen van baby’s.
  • Vervang je vaatdoekje elke dag. Vaatdoekjes bevatten veel bacteriën. Was ze op zestig graden in de wasmachine, net zoals hand- en theedoeken.
  • Maak je koelkast minimaal een keer per maand schoon. Spoel ook de groenteladen en andere aparte bakjes goed af.
  • Ontdooi je vriesvak regelmatig, één keer per drie maanden. Vergeet ook deksels en rubberen ringen van potjes, spatels, blikopeners, raspen en ander keukengerei niet.

Bekijk ook:

Ook interessant