Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: ‘ketodieet zorgt voor schade aan botten’

onderzoek-ketodieet-zorgt-voor-meer-schade-aan-botten.jpg

Als je het ketodieet volgt, schrap je (bijna) alle koolhydraten uit je dieet en eet je een hoop vetten. Er was al veel discussie over het ketodieet, maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat het er zelfs voor zou kunnen zorgen dat je eerder botten breekt. Hoe komt dat?

Vooral mensen die veel sporten moeten oppassen wanneer ze het ketodieet volgen, want zij lijken extra gevoelig te zijn.

Atleten volgden ketodieet

Voor het Australische onderzoek werd gekeken naar de botmassa van dertig atleten die intensief trainen. De helft van de sporters volgde het ketodieet, de andere helft een dieet met koolhydraten. De atleten die het ketogene dieet volgden tijdens de training hadden na bijna vier weken opvallend genoeg meer schade aan hun botten. De andere groep, die wel koolhydraten at, had juist helemaal geen veranderingen in botmassa. Toen de sporters na het ketodieet weer koolhydraten gingen eten, nam de botmassa weer toe, maar erg langzaam. Ook eerder onderzoek op muizen liet een vergelijkbaar resultaat zien.

Lees ook: Het ketodieet: dit zijn de voor- en nadelen voor je gezondheid

Minder botmassa

Minder aanmaak van botmassa kan zorgen dat osteoporose (botontkalking) ontstaat, waardoor botten veel gevoeliger zijn voor breuken. Meestal stimuleert sporten juist de aanmaak van botmassa, dus het is opvallend dat dit bij mensen op ketodieet niet zo is. Als het ketodieet ervoor zorgt dat botmassa minder snel aangevuld wordt na het sporten, zou het er dus inderdaad voor kunnen zorgen dat botten eerder breken.

Energieverbranding

Volgens de onderzoekers kan dit komen door het verschil in de manier waarop het lichaam energie krijgt. Bij het ketodieet verbrandt het lichaam vetten in plaats van koolhydraten om energie te krijgen. Dit gebrek aan koolhydraten zorgt voor een verandering in sommige hormonen, waardoor botten minder sterk zijn. Om dit precies vast te kunnen stellen is meer onderzoek nodig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Metro UK, Frontiers in Endocrinology
Beeld | iStock

Ook interessant