Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Genieten zónder kerstkilo’s: met deze tips kom je de feestdagen slank door

genieten-zonder-kerstkilos-zo-kom-je-de-feestdagen-slank-door.jpg

Deze tips, tricks en weetjes helpen je betere keuzes te maken tijdens een diner of lunch zodat je geen kerstkilo’s aankomt. Maar mag je dan niks en blijft het wel gezellig? Zéker wel. Iets lekkers mag natuurlijk best, maar als je het met mate doet, scheelt dat op de weegschaal. Met de ‘80-20-regel’ kom je een heel eind.

Dat betekent dat als 80 procent van de dingen die je eet gezond is, je dan best 20 procent mag eten aan dingen die je lekker vindt en die níét per se gezond zijn. Met deze praktische tips lukt het jou ook.

Kerstkilo’s voorkomen

Slimme keuzes: thuis

Nu zo veel mogelijk thuis werken de nieuwe norm is geworden, liggen er de hele dag door meer eetverleidingen op de loer, zéker in december. Als je kerstkilo’s wilt voorkomen, is het aan te raden om te eten op de tijden die je gewend bent en ongeveer drie keer een gezond tussendoortje te nemen om snack-attacks te voorkomen. En maak het jezelf niet te lastig: zet dus geen kom met kerstkoekjes op de eettafel als je daaraan zit te werken. Zet wel een kan water neer met bijvoorbeeld munt, citroen en cranberry’s. Dat ziet er gezellig uit en is feestelijk. Daar neem je graag een glas extra van.

  • Met Kerstmis houd je het met een ongevuld kerstkoekje of -kransje, een schuimkransje of een puur kerstchocolaatje onder controle, net als met en sneetje simpel kerstbrood met een dun likje amandelspijs.
  • Als je tussendoor trek hebt in iets zoets kun je kiezen voor een schaaltje gemengd fruit. Houd je meer van hartig, maak dan zelf een lekkere bouillon waar je af en toe een kop van kunt nemen. En lunch wat uitgebreider dan anders, met een salade of soep bijvoorbeeld.
  • Neem bij de thee of koffie eventueel een klein stukje pure chocolade of een chocolade-koffieboontje.
  • De winter vraagt om meer comfort food. Zin in stamppot? Maar maak hem met half aardappel, half groente en serveer hem met een tartaartje, gehaktballetjes, kipfilet of een vleesvervanger. Neem geen jus, maar druppel er wat lekkere olijfolie over.
  • Soep is een van de meest voedzame maaltijden en levert beperkt calorieën. Kies voor een goedgevulde noedel- of groentesoep of voor gepureerde soep van een aantal wintergroenten. Erwtensoep kan zeker ook, maar maak hem dan met mager vlees, zoals runderlap, en maak hem dunner dan de klassieke versie. Met een topping van knapperige groenten bovenop is hij ook frisser.
  • Aardappelparten omgeschud met weinig olie en cajunkruiden bereid in de oven of in de Airfryer zijn een heerlijk en slank alternatief voor die uit de frituurpan. Bestrooi ze met wat zeezout.
  • Kies je voor pasta, dan is het goed om te weten dat sauzen op basis van tomaten vriendelijker voor de lijn zijn dan witte sauzen.
  • Een maaltijdsalade kun je ook in de winter op tafel zetten. Kies voor seizoensproducten en serveer hem eens lauwwarm of met een lauwwarme dressing. Kook harde groenten eventueel 1-2 min. voor. Lekkere combinaties: venkel met appel en granaatappelpitten met citroendressing, verschillende kleuren biet met zure room met mierikswortel, knolselderij met linzen, veel peterselie en hazelnootdressing.
  • Drink voor je gaat eten een glas water en schep niet te veel op. Vind je dat moeilijk, pak dan voor jezelf een kleiner bord. Spreek met jezelf af dat je maar één keer opschept.

Slimme keuzes: borreltijd

  • Misschien een open deur, maar zorg dat je geen lege maag hebt.
  • Je kunt het natuurlijk op water houden, maar misschien heb je zin in een lekker drankje. Kies voor een brut champagne, cava of prosecco in plaats van voor witte wijn. Vraag om een spritzer of maak er zelf een: schenk een scheut witte wijn in een wijnglas en vul aan met goed gekoeld, lichtbruisend mineraalwater.
  • Goed om te weten: alcoholvrij bier bevat in bijna alle gevallen de helft minder calorieën dan gewoon bier. Donker bier bevat meer calorieën dan licht bier.
  • Naast rauwkost (kijk uit met vette dips) zijn olijven, zoute popcorn, Japanse zoutjes en ‘droge’ zoutjes zoals Tuc of pepsels een goede keus. Maar blijf niet dooreten. Blijf ver uit de buurt van bitterballen en kaassoufflés, opgemaakte toastjes, schalen met kaas en worst, bakjes borrelnoten en chips.

Slimme keuzes: dineren

  • Je kunt bijvoorbeeld aan het begin van de avond voor je favoriete aperitief kiezen (maar vermijd cocktails en mixdrankjes) en de rest van de avond water drinken. Of je neemt eerst water en kiest bij het hoofdgerecht voor een glas wijn.
  • Eet geen brood met boter en andere smeersels vooraf. Skip liever ook het brood bij een gerecht.
  • Heldere soepen of kruidenbouillon, oesters en crudités of een ander groentegerecht vormen een slanke start.
  • Tenzij ze zijn overgoten met kaas bevatten vegetarische of vegan gerechten vaak een stuk minder calorieën. Het zijn steeds meer creatieve gerechten met mooie smaken.
  • Ideeën voor hoofdgerechten met vis, vlees en gevogelte zijn bijvoorbeeld gepocheerde of gestoomde witvis, mosselen, een kleine gegrilde biefstuk, saté van fricandeau of kip of gebakken eendenborst zonder vel. Kies als bijgerechten liever voor alleen groenten, gekookte aardappelen of aardappelpuree dan voor rijst, frites of pasta en eet er een rode saus bij in plaats van een witte op basis van boter of room.
  • Sluit de maaltijd af met koffie of muntthee zonder friandises.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images


Dit artikel verscheen eerder in Margriet 51-2020. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.

Ook interessant