Gezondheid

Waarom het beter is om je kerstkaarten met de hand te schrijven

kerstkaarten-schrijven-margriet.jpg

Hoewel het natuurlijk veel gemakkelijker is om je kerstkaarten digitaal te versturen, kun je maar beter voor een ‘ouderwetse’ zelfgeschreven kaart gaan.

Schrijven met de hand heeft namelijk een belangrijk voordeel, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent.

Meer nadenken

Eerst even een theorie over schrijven die niet zoveel met kerstkaarten te maken heeft. “Wie met de hand noteert onthoudt informatie beter”, zo legt professor Hilde van Waelvelde van de vakgroep Revalidatiewetenschappen aan de Universiteit Gent uit aan Het laatste nieuws. “Studenten die getypte notities maken, onthouden minder van de les dan studenten die met de hand noteren, blijkt uit onderzoek.” Dit zou komen omdat als je typt, je het bijna gedachteloos overneemt. Als je met de hand notities maakt, moet je al schrijvend samenvatten. Op papier leg je ook nog eens makkelijker verbanden en daar onthoud je de inhoud beter. Maar goed, waarom zijn kerstkaarten volgens het onderzoek dan ook zo belangrijk om met de hand te schrijven?

Oefenen fijne motoriek

De inhoud van een kerstkaart, is meestal niet zo ingewikkeld. Dus er valt weinig van te onthouden. Het echte voordeel aan kerstkaarten zelf schrijven, zit ‘m in de fijne motoriek. En die is niet alleen belangrijk om kinderen te leren, maar ook als je ouder wordt te behóuden. “We zien al langer dat de fijne motoriek van kinderen achteruitgaat. Ze knutselen en knippen minder dan vroeger.” Zonde, toch?

Minder stress

Ook zou het lonen om over je gevoelens te schrijven. Dit zou namelijk je stress kunnen verlagen, luidt de nog niet bewezen theorie. Kortom: met de hand je kerstkaarten schrijven, kan zomaar eens zorgen voor een betere motoriek en minder stress. En zeg eens eerlijk, jij vindt de handgeschreven kerstkaarten die je ontvangt toch ook wel het allerleukst?

Een mooie envelop voor je (kerst)kaart of een klein (kerst)cadeau nodig? Hier vind je een breed aanbod. Hoe mooi is dit gouden exemplaar, dat nog vóór kerst bij je in huis is:  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant