Gezondheid

4 kenmerken waar de perfecte drol aan moet voldoen

4-kenmerken-waar-de-perfecte-drol-aan-moet-voldoen.jpg

Heel smakelijk is het niet, maar het kan geen kwaad om af en toe eens een blik op je ontlasting te werpen. De textuur en kleur van je drol kunnen je namelijk een hoop over je gezondheid vertellen. Maar hoe ziet de ‘perfecte’ drol er nu eigenlijk uit? Gastro-enteroloog Niket Sonpal zet vier belangrijke kenmerken op een rij.

1. Het is bruin

“Het belangrijkste is de kleur,” zo legt Sonpal uit. ‘’Je stoelgang zou consistent in kleur moeten zijn.” Volgens de Mayo Clinic, een academisch medisch centrum, zijn eigenlijk alle soorten bruin goed. Als je ontlasting groen, geel, zwart of rood is, is het echter verstandig om een bezoekje aan de dokter te brengen.

2. Niet te hard, maar ook niet te zacht

Ook de textuur van je ontlasting is erg belangrijk. Volgens dokter Sonpal hoort je drol niet te hard te zijn. “Het hoort niet te hard maar ook niet te zacht te zijn. Je zou ook geen stukjes voedsel meer moeten zien. Het is niet erg om af en toe bijvoorbeeld een maiskorreltje tegen te komen, maar als je regelmatig stukjes voedsel tegenkomt kan het betekenen dat je niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgt of last hebt van malabsorptie.”

Lees ook: Problemen met je stoelgang? 3 mogelijke oorzaken (en wat je eraan kunt doen)

3. Het zinkt

Check ook eens of je ontlasting blijft drijven of meestal meteen zinkt. “Wanneer je drol blijft drijven betekent het dat er veel vet in zit en dat je ingewanden misschien een beetje beschadigd zijn,” aldus dokter Sonpal. Mocht dit regelmatig het geval zijn, kun je je dokter vragen om spijsvertering enzymen, die ervoor zorgen dat je ontlasting zinkt.

4. Het hoort makkelijk te gaan

Natuurlijk kan het af en toe voorkomen dat je stoelgang wat moeilijker gaat, maar als dit regelmatig het geval is, is het verstandig om eens een bezoekje aan de dokter te brengen. Je stoelgang zou namelijk over het algemeen niet al te veel moeite en kracht moeten kosten. “Wanneer je zit zou je ongeveer één of twee keer moeten persen waarna je ontlasting er in één keer uit zou moeten komen.” Als je regelmatig ontlasting in de vorm van konijnenkeuteltjes in de toilet ziet liggen, dan heb je waarschijnlijk last van verstoppingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op
 margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well and Good
Beeld | iStock

Ook interessant