Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Feit of fabel: kinderen die met keizersnede geboren worden hebben grotere kans op obesitas

feit-of-fabel-met-keizersnede-geboren-grotere-kans-op-obesitas.jpg

Als je als kind via een keizersnede ter wereld komt, heb je op latere leeftijd grotere kans op overgewicht. Dat concluderen eerdere studies. Maar klopt dat wel?

Een nieuwe grootschalige studie wijst uit dat dat niet klopt.

Keizersnede

Omdat keizersnedes steeds vaker voorkomen, wordt er ook meer onderzoek naar gedaan. Verschillende studies tonen aan dat het risico op een allergie, astma of obesitas groter is als je met een keizersnede geboren wordt. Maar dat laatste blijkt niet te kloppen, stellen wetenschappers van het Karolinska Instituut in Zweden. Ze publiceerden erover in het tijdschrift PLOS Medicine.

Onderzoek

Volgens de onderzoekers klopt het wel dat eerdere studies  aan verband aantoonden tussen keizersnedes en overgewicht. Maar bij die onderzoeken is geen rekening gehouden met een aantal factoren die de resultaten konden beïnvloeden. De Zweedse wetenschappers verzamelden daarom gegevens van bijna 100.000 achttienjarige mannen. Deze werden in drie groepen verdeeld op basis van de manier waarop ze ter wereld kwamen: natuurlijke bevalling, gekozen keizersnede en niet-gekozen keizersnede.

Belangrijke invloed

Van de mannen die via een gekozen of niet-gekozen keizersnede geboren werden, kreeg respectievelijk 5,5 procent en 5,6 procent overgewicht op latere leeftijd. Van de mannen die via een natuurlijke bevalling ter wereld kwamen, was dat 4,9 procent. Wanneer andere factoren die een belangrijke invloed hebben op gewicht niet mee werden gerekend, bleek dat de bevallingsmethode geen veelzeggende rol speelde bij het risico op obesitas bij het kind. Denk bij deze factoren aan het BMI van de moeder voor de zwangerschap, de zwangerschapsduur, verhoogde bloeddruk van de moeder, diabetes of roken tijdens de zwangerschap.

BMI van de moeder

“Op welke manier een vrouw bevalt, draagt dus niet bij aan de wereldwijde obesitas-epidemie. Het BMI van de moeder voor de zwangerschap was daarentegen de belangrijkste indicator voor obesitas bij het kind”, aldus Daniel Berglind, onderzoeker bij het Department of Global Public Health van het Karolinska Institutuut.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant