Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Keizersnede leidt tot meer ziekteverwekkende darmbacteriën bij baby’s

keizersnede-darmbacterien-baby.jpg

Wereldwijd vinden er steeds meer bevallingen via een keizersnede plaats. Maar uit onderzoek van Britse wetenschappers blijkt, dat het voor baby’s negatieve gevolgen kan hebben om op deze manier ter wereld te komen.

Baby’s, die via een keizersnede worden geboren, blijken meer ziekteverwekkende en minder gezonde bacteriën in hun darmflora te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Microbioloog Trevor Lavle. “Een belangrijke studie die bevestigt dat de darmflora kwetsbaarder is na een keizersnede”, zegt Willem de Vos, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Wageningen.

Verstoorde darmflora

Bacteriën in de darmflora van pasgeboren baby’s komen zowel bij de moeder vandaan als uit bacteriën in hun omgeving. Bij baby’s die worden geboren via een keizersnede, of worden blootgesteld aan antibiotica en flesvoeding, kan dit proces worden verstoord.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Onderzoek

De Britse microbioloog Trevor Lavle onderzocht poepmonsters van 596 Britse baby’s, waarvan er 314 via de gangbare weg waren geboren. Uit de monsters bleek dat 83 procent van de keizersneebaby’s ziekteverwekkende bacteriën bij zich hadden. Bovendien waren dit de kleintjes die antibiotica of geen borstvoeding hadden gekregen. Bij de baby’s die op de natuurlijke wijze ter wereld waren gekomen bleek dit maar 49 procent te zijn. Ook concludeerde de microbioloog dat de keizersneebaby’s nauwelijks stammen van de gezonde Bacteroïdes-bacterie bij zicht hadden, terwijl die bij de andere baby’s ruimschoots aanwezig waren. Bij de eerste groep was dit gemis te wijten aan antibioticagebruik van de moeder tijdens de zwangerschap.

Latere invloed nog onzeker

Wat deze bevindingen betekenen voor de gezondheid van de baby’s op latere leeftijd moet volgens de onderzoekers nog verder worden onderzocht. Bekend is dat astma en allergieën vaker voorkomen bij kinderen die via een keizersnede ter wereld zijn gekomen.

Lees meer
Baby in stuitligging? Hem laten omdraaien kan keizersnee voorkomen

Bron| NRC, Nature
Beeld| iStock

Ook interessant