Kater gevoel maar niet gedronken? Déze 13 dingen kunnen de oorzaak zijn
Na een avondje wijnen is het niet heel vreemd als je met een kater wakker wordt, maar als je niet hebt gedronken en toch met hoofdpijn, een misselijk en/of uitgedroogd gevoel wakker wordt, vraag je je misschien wel af hoe dat komt. Blijkbaar zijn er nog 13 verschillende oorzaken waardoor je dit soort kater klachten ervaart.
Van cafeïne tot bloedarmoede: zo word je mogelijk ook zonder alcohol met een kater wakker.
Kater gevoel maar niet gedronken: dít kunnen de oorzaken zijn
Geen druppel gedronken, maar toch wakker worden met een kater gevoel? Dat is niet bepaald een pretje. Zo kun je last hebben van hoofdpijn, een onrustige buik, misselijkheid, een uitgedroogd gevoel, nadorst, vermoeidheid en gevoeliger zijn voor licht en geluid. Aan Bustle legt arts Dr. Beth Ricanati uit dat het zeker de moeite waard is om erachter te komen waardoor je ook zonder alcohol dat kater gevoel hebt. Het kan verstandig zijn om de huisarts te raadplegen als je dit vaak meemaakt of hier veel last van hebt. Om je alvast een beetje een idee te geven wat het mogelijk kan zijn, vind je hieronder een rijtje met de 13 meest voorkomende redenen waarom je een kater gevoel kunt hebben als je niet hebt gedronken:
1. Uitdroging
Een van de meest voorkomende oorzaken dat je katerachtige klachten ervaart, is wanneer je lichaam is uitgedroogd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheidsklachten krijgen en extra dorst hebben. Dit kan sneller optreden als je flink gaat sporten, maar niet genoeg water drinkt. Hierdoor verlies je in korte tijd meer vocht, dat je niet aanvult. De oplossing is gelukkig simpel: drink meer water, zeker als je gaat sporten of als het warm weer is.
2. Bij een teveel aan cafeïne
Ook cafeïne is een grote boosdoener, waardoor je de volgende dag met een kater gevoel kunt wakker worden. Zeker als je een dag of avond meer koffie (of andere dranken met cafeïne) hebt gedronken, kun je je hier anders door voelen. Ook hier is de oplossing redelijk simpel: drink niet te veel koffie en drink tussendoor voldoende water.
3. Ontwenningsverschijnselen van cafeïne
Heb je juist je koffiegebruik de afgelopen tijd flink verminderd? Ook dat kun je merken. Als je voorheen veel koffie dronk dan kun je namelijk ontwenningsverschijnselen krijgen, die lijken op een kater. Volgens een studie zouden dit soort ontwenningsverschijnselen als je stopt met koffie drinken binnen 24 uur na je laatste kopje kunnen optreden en twee tot negen dagen aan kunnen houden. Symptomen zijn onder andere: hoofdpijn, vermoeidheid, ‘nevelig’ gevoel, concentratieproblemen, verminderde alertheid, prikkelbaarheid en zelfs depressieve klachten.
4. Slaaptekort
Als je een tijd lang slecht slaapt, dan kan dat voor kater symptomen zorgen. Zo voel je je bijvoorbeeld vermoeid en suf en kun je last hebben van verminderde motoriek. Daarnaast kun je door langere tijd slecht te slapen ook mentale klachten krijgen, waardoor je je niet lekker voelt. Probeer daarom om niet te lang met slaapproblemen rond te blijven lopen, maar tijdig hulp te zoeken.
5. Slaapmiddelen
Slaapmiddelen lijken misschien een handige oplossing tegen dat slaaptekort, maar dit kan bepaalde bijwerkingen hebben waardoor je je juist brak voelt. Slik daarom altijd alleen in overleg met een arts slaapmiddelen en blijf dit niet te lang gebruiken.
Lees ook: Wil je stoppen met slaapmiddelen? Zó pak je het aan
6. Een buikvirus
Als je flink hebt gedronken, dan kan dat de volgende dag resulteren in overgeven of dunne ontlasting. Daarna voel je je vaak extra naar, met bonkende hoofdpijn en een uitgedroogd gevoel. Maar ook als je niet hebt gedronken kun je dit soort klachten ontstaan. De boosdoener kan in dit geval een buikvirus zijn. Probeer goed te blijven drinken en neem als dat niet gaat contact op met de huisarts.
7. Infectie
Ook een griepje, verkoudheid of andere infectieziekte kan je een behoorlijk katergevoel geven, waardoor je bijvoorbeeld misselijk bent, hoofdpijn hebt en je extra vermoeid voelt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook last hebben van spierpijn door je hele lichaam. Probeer in dit geval goed uit te zieken.
8. Antihistaminica
Heb je last van allergieën en gebruik je daarvoor medicatie met antihistaminica? Ook dat zou je wel eens een kater gevoel kunnen opleveren, zonder dat je gedronken hebt. Dit heeft namelijk bijwerkingen zoals: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, wazig zicht en een droge mond.
9. Een verstoorde elektrolytenbalans
Door veel te sporten of veel te zweten kan je elektrolytenbalans verstoord raken. Elektrolyten zijn mineralen die oplossen in lichaamsvloeistoffen. En die verandering van je mineralenbalans die kan zowel mentaal als fysiek invloed hebben op hoe je je voelt. Hierdoor kun je bij een verstoorde balans het gevoel van een kater ervaren.
10. Bloedarmoede
Een andere oorzaak voor dat kater gevoel als je geen druppel hebt gedronken, kan bloedarmoede zijn. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld hoofdpijn hebben, meer zweten, duizelig zijn en last hebben van een flauw, moe en zwak gevoel. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je genoeg ijzer, vitamine B12 en foliumzuur binnenkrijgt. Je kunt in overleg met een arts bepalen of je eventueel supplementen moet slikken of medicatie nodig hebt.
11. Lever- of nierproblemen
Heb je vaak last van een kater of ervaar je zelfs chronische kater symptomen, zoals vermoeidheid, misselijkheid of mentale klachten, dan zou dat ook kunnen wijzen op lever- of nierproblemen. Neem in dit geval contact op met de huisarts om je klachten te laten onderzoeken.
12. Migraine
Als je nog nooit eerder een migraineaanval hebt gehad, dan lijkt het misschien in eerste instantie alsof je de ergste kater in je leven te pakken hebt. Je kunt hierdoor knallende koppijn hebben, misselijk zijn, overgeven, extra gevoelig zijn voor licht en geluid en je niet lekker voelen.
13. Zwangerschap
Als laatste kunnen klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, een uitgedroogd gevoel en vermoeidheid zonder een avondje drinken natuurlijk ook nog wijzen op een zwangerschap.
Bron | Bustle, Thuisarts
Beeld | Getty Images