Margriet logo
null Beeld

“‘Karel heeft vier mensen een nieuw leven gegeven”

null Beeld

Donor worden, ja of nee? Dat is geen makkelijke beslissing. Veel mensen hebben hebben deze beslissing al wel genomen en hun keuze vastgelegd in het Donorregister. En jij?

Aangeven of je wel of niet donor wilt worden, geeft duidelijkheid en zekerheid voor iedereen die bij orgaan- en weefseldonatie betrokken is, zoals potentiële donoren, naasten, maar ook artsen en verpleegkundigen. Toch zijn er mensen die de beslissing nog niet hebben genomen. Een veelvoorkomende vraag is of als je nabestaande van een donor nog wel afscheid kan nemen en hoe het lichaam eruit ziet na de donatie.

Afscheid nemen

Bij de donatie van organen kunnen de nabestaanden zowel voor als na de donatie afscheid nemen. De begrafenis of crematie hoeft niet uitgesteld te worden vanwege de donatieprocedure. De overledene blijft soms een halve tot een hele dag langer in het ziekenhuis. Dit hangt af van de organen of weefsels die worden gedoneerd.

Het uitnemen van organen en weefsels gebeurt met grote zorgvuldigheid en respect voor de overledene en de nabestaanden. Het lichaam van de donor kan dan ook gewoon worden opgebaard, thuis of in een rouwcentrum. Wel moeten de nabestaanden van een donor van vitale organen bedacht zijn op de zeer bleke kleur van de overledene. Die wordt veroorzaakt door bloedverlies bij de donatieoperatie.

Vier nieuwe organen

In november 2011 overleed de man van Marij van Poppel-Korremans plotseling aan een herseninfarct. Doordat hij zich had aangemeld als donor, heeft hij met zijn organen vier mensen een nieuw leven gegeven. Marij vertelt in onderstaande video hoe het afscheid van haar man als donor is gegaan.

Kijk voor meer informatie over afscheid nemen van een donor op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Van 14 tot en met 20 oktober is het weer Donorweek. Een goed moment om te beslissen: donor ja of nee.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden