Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Veel stress? Deze karaktereigenschap bepaalt hoe ongezond dat voor jou is

veel-stress.jpg

Langdurige stress is voor niemand goed. Maar uit onderzoek blijkt dat hoe slecht dit daadwerkelijk voor je is, per persoon verschilt. Hoe ongezond veel stress voor jou is zou namelijk afhangen van een bepaalde karaktereigenschap.

Voor jou is het dan dus extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in stressvolle tijden.

Meer stress dan ooit

Met de huidige pandemie, is het over het algemeen een heel stressvolle periode. “De samenleving ervaart meer stress dan ooit”, schrijven onderzoekers van Yale University. En dat kan de nodige gevolgen hebben. “Chronische stress wordt gelinkt met gezondheidsschade en mogelijk versnelde veroudering.” Van die mogelijke gevolgen blijkt de ene persoon meer last te hebben dan de ander.

Oudere cellen door veel stress

Voor het onderzoek namen de wetenschappers 444 volwassenen tussen de 18 en 50 jaar onder de loep. Met speciale methoden rekenden ze per persoon de biologische leeftijd uit. Dat is dus iets anders dan de daadwerkelijke leeftijd. De conclusie: mensen die veel stress ervaren, hebben meer ‘oudere’ cellen dan zou moeten. Dat klinkt misschien verontrustend, maar is op zich niet eens zo erg. Maar mensen met een bepaalde karaktereigenschap kunnen hier wel meer last van krijgen.

Veerkracht en emoties

Mensen die een goede veerkracht hebben zijn namelijk minder gevoelig zijn voor de negatieve effecten van stress, ontdekten de onderzoekers ook. Je hebt volgens de experts een goede veerkracht als je je emoties goed kunt uiten en onder controle hebt. Zelfbeheersing, dus. Sta jij niet echt in contact met je gevoelens, onderdruk je ze of begrijp je ze vaak zelf niet echt? En komt het er uiteindelijk als een soort explosie uit? Dan kan het betekenen dat jij meer last hebt van de negatieve effecten van stress dan anderen.

Gezond blijven in stressvolle tijden

Nou is het best een uitdaging om een karaktereigenschap te veranderen. Toch vinden de wetenschappers dit onderzoeksresultaat heel behulpzaam. “Deze resultaten suggereren een veelbelovende manier om de nadelige gevolgen van stress zo veel mogelijk te minimaliseren, door je emotieregulatie en zelfbeheersing te versterken.” Het is in stressvolle tijden heel belangrijk om je emoties te kunnen begrijpen en uiten. Praat er dus over met je omgeving, of met een psycholoog. Volg deze zes tips op om gezond te blijven in tijden van stress.

Meer lezen?

Bron | Libelle, Science Alert
Beeld | Getty

Ook interessant