Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kantel jij je hoofd naar links of rechts tijdens het zoenen? Dat zegt iets over je emoties

Als je iemand omhelst of kust, kantel je je hoofd waarschijnlijk keer op keer dezelfde kant op. Dat doen we zonder erbij na te denken. Maar waarom geven we eigenlijk onbewust de voorkeur aan links- of rechtsom zoenen?

Het lijkt een automatische handeling. Een aangeboren voorkeur. Misschien kus je altijd linksom als je linkshandig bent en juist rechtsom als je alles met rechts doet. Volgens onderzoekers van de Duitse Ruhr-universiteit in Bochum heeft dat er wel mee te maken. Maar, stellen zij, je keus voor links- of rechtsom zoenen zegt vooral veel over je gevoelens.

Rechts

Zo zouden we bij de meeste gelegenheden al gauw ons hoofd naar rechts bewegen. "Over het algemeen hebben mensen in sociale situaties de neiging het hoofd naar rechts te kantelen als ze iemand een zoen of knuffel geven," legt hoofdonderzoeker Julian Packheiser uit. "Dit zou komen doordat iedereen een 'dominante hand' heeft. Dat is meestal de hand waarmee je schrijft."

De meesten van ons kantelen hun hoofd naar rechts omdat ze sociale aanrakingen associëren met een handdruk. "Het is logisch dat we de beweging van onze hand volgen met ons hoofd. Vandaar dat je met je hoofd dezelfde kant op beweegt als de hand waarmee je iemand zou begroeten. Zeker als dat ook de hand is waarmee je altijd schrijft en andere dagelijkse dingen doet," stelt Sebastian Ocklenburg, een van de andere leiders van het onderzoek.

Links

Volgens hetzelfde team van wetenschappers is het ook verklaarbaar dat je in bepaalde gevallen je hoofd juist naar links kantelt. Dit zouden we met name doen in emotionele situaties. En dat komt dan weer doordat onze gevoelens voornamelijk in de rechterhersenhelft worden verwerkt. Het réchterdeel van je hersenen is namelijk verantwoordelijk voor de bewegingen van de línkerkant van je lichaam. "Onderzoek heeft al vaak bewezen dat motorische verbindingen in je brein verbinding maken met het emotionele netwerk in je hersenen," aldus Ocklenburg. "Mensen kantelen hun hoofd dus vaker naar links om iemand in een emotionele situatie te zoenen of omhelzen. Daarbij maakt het niet uit of het om positieve of negatieve emoties gaat."

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden