Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is de kans op een verkoudheid kleiner nu we hygiënischer zijn dan ooit?

is-de-kans-op-een-verkoudheid-kleiner-nu-we-hygienischer-zijn-dan-ooit.jpg

Zo hygiënisch als we nu zijn, zijn we nog nooit geweest. We wassen onze handen talloze keren op een dag, dragen een mondkapje op openbare plekken en hebben standaard desinfecterende handgel bij ons. Je zou dan ook denken dat de kans op een verkoudheid of griepje dit jaar kleiner is dan ooit, maar klopt dat ook?

De Britse dokter Kandi Ejiofor legt aan Metro UK uit hoe dit precies zit.

Nuttige adviezen overheid

Virussen, zoals verkoudheid en griep, komen met name voor in de wintermaanden en verspreiden zich door hoesten, niezen of aanrakingen. Volgens Ejiofor heeft de overheid een aantal nuttige adviezen gegeven in de strijd tegen het coronavirus. “Zoals het wassen van je handen met water en zeep gedurende minstens twintig seconden, het gebruiken van desinfecterende handgel waar geen zeep beschikbaar is, het dragen van een mondkapje op openbare plekken én het houden van afstand bij sociaal contact. Ook worden mensen geadviseerd om thuis te blijven als ze ziek zijn.”

Lees ook: Experts roepen op: ‘Slik vitamine D tegen het coronavirus’

Is de kans op een verkoudheid echt kleiner?

Al deze adviezen hebben ervoor gezorgd dat er minder sociale interacties plaatsvinden en dat mensen veel voorzichtiger zijn in hun dagelijks leven. “Door afstand te houden van mensen die mogelijk ziek zijn en door dagelijks alle hygiëne-maatregelen na te leven, zal de kans op het oplopen van een verkoudheid of griep deze winter inderdaad een stuk kleiner zijn,” aldus dokter Ejiofor.

Verschillende studies

Volgens haar zijn hier zelfs al bewijzen voor. “Landen waar de winter al heeft plaatsgevonden, zoals Australië en Afrika, melden nu al aanzienlijk minder wintergriepgevallen dan voorgaande jaren.” Cijfers van de ‘Royal College of General Practitioners (RCGP) laten een soortgelijk resultaat zien: “Zij keken naar 500 dokterpraktijken in Engeland en kwam erachter dat er tot nu toe veel minder mensen zijn geweest met een verkoudheid, griep of bronchitis, dan de afgelopen vijf jaar.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro.co.uk
Beeld | iStock

Ook interessant