Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Is de kans op bijwerkingen kleiner (of juist groter) na de tweede coronavaccinatie?

is-de-kans-op-bijwerkingen-kleiner-of-juist-groter-na-de-tweede-coronavaccinatie.jpg

Hoofdpijn, een stijve arm of koorts: veel van ons krijgen milde bijwerkingen van de coronaprik. Niet zo gek natuurlijk, als je immuunsysteem hard aan de slag moet om antistoffen aan te maken. Maar zit er een verschil in de bijwerkingen na de eerste en tweede coronavaccinatie?

We zochten het uit.

Bijwerkingen van coronaprik

De meeste mensen krijgen gelukkig maar milde bijwerkingen na een coronavaccinatie. Een rode, pijnlijke plek op de prikplaats bijvoorbeeld, maar ook hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, koorts, misselijkheid en opgezette lymfeklieren zijn bekende bijwerkingen die regelmatig gezien worden. Hoewel de klachten vervelend zijn, passen ze bij de ‘normale’ reactie van je lichaam op een vaccin. Meestal zijn de symptomen gelukkig binnen een paar dagen weer over en kun je prima de tweede prik alsnog halen. Maar zit er ook verschil tussen de bijwerkingen van de eerste en tweede coronavaccinatie?

Meer bijwerkingen na tweede prik mRNA

Hoe dat precies zit verschilt per vaccin dat je krijgt, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. Zo ervaren meer mensen bijwerkingen na de tweede prik met het middel van Pfizer dan ze doen na de eerste vaccinatie; ook kunnen ze heftiger zijn dan na de eerste prik. Het gaat gelukkig ook dan nog vooral om milde klachten, zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Meestal ontstaan die symptomen op de dag van de prik en verdwijnen ze binnen een paar dagen weer – net als na de eerste vaccinatie. Krijg je de prik van Moderna, dan lijken er ook net wat meer bijwerkingen te zijn na de tweede coronavaccinatie dan na de eerste. Deze zijn vergelijkbaar met die van Pfizer; beide zijn dan ook mRNA-vaccins.

Lees ook:
Ontstoken hartspier of hartzakje: zo herken je deze zeldzame bijwerking na coronaprik

Mínder klachten na tweede AstraZeneca-vaccinatie

Maar heb je de prik met het middel van AstraZeneca gehad? Dan geldt juist het tegenovergestelde: na de tweede coronavaccinatie komen over het algemeen minder bijwerkingen voor. Zijn ze er wel, dan zijn ze bij de meeste mensen aanzienlijk minder heftig. Wel is het zo dat als je na de eerste vaccinatie de zeer zeldzame bijwerking van trombose en een laag aantal bloedplaatjes hebt gehad, je geen tweede prik met dit middel mag krijgen.

Oorzaak bijwerkingen na tweede coronavaccinatie

Waarom de tweede coronavaccinatie van Pfizer en Moderna zorgt voor meer bijwerkingen, is nog niet duidelijk. Hier wordt onderzoek naar gedaan, maar voor nu is alleen duidelijk dat er meer klachten zijn. Huisarts Johan de Jonge zegt tegen De Stentor wel een idee te hebben. “Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Daarmee breng je een immuunrespons op gang door het immuunsysteem even te laten zien hoe het virus eruit ziet. Je geeft hiermee een boodschap af aan afweercellen om afweerstoffen aan te maken waarna de boodschap weer verdwijnt. Bij de tweede prik doe je dat nogmaals, maar dan is het immuunsysteem gewaarschuwd waardoor het lichaam heftiger kan reageren.” Dat dit bij het middel van AstraZeneca anders zit, komt omdat dit een vector-vaccin is. “Je wordt dan een beetje ziek gemaakt waardoor het lichaam antistoffen aanmaakt. Verondersteld wordt dat bijwerkingen na een tweede prik hiermee milder zijn, omdat het lichaam is gewend aan stoffen uit het vaccin”, zegt de huisarts hierover.

Bron | Lareb, De Stentor
Beeld | Getty Images

Ook interessant