null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kankerpatiënt krijgt vaak matig voedingsadvies

De gemiddelde kankerpatiënt krijgt vaak geen of matig voedingsadvies van hun oncoloog. Afstuderend natuurgeneeskundige Mirjam Boertien onderzocht waarom dit zo is. Boertien hield eerst een poll met de volgende vragen: 

‘Heeft u tijdens reguliere behandeling van kanker adviezen gekregen op het gebied van voeding en suppletie?’

En:

’Zijn de adviezen die u wel heeft gehad op het gebied van voeding en suppletie tijdens reguliere behandeling van kanker naar tevredenheid geweest?’

Een serieus voedingsadvies krijgen na de diagnose, blijkt een zeldzaam iets. Maar liefst 102 van de 118 respondenten antwoorden met ‘nee’, drie respondenten hadden uitzonderlijk goede ervaringen op dit gebied en de rest vond het advies onvoldoende. Op de tweede vraag, of de adviezen naar tevredenheid waren, reageerden 50 van de 56 respondenten met ‘nee’.

Kankerpatiënt krijgt matig voedingsadvies

Veel van de respondenten lichtten hun slechte ervaring toe met anekdotes. ‘Ik ben er wel over begonnen, maar er kwam geen reactie’, schrijft Ton. ‘Eet maar waar je zin in hebt. Vooral niet afvallen,’ luidde het advies aan Pauline. Aan Elly: ‘Het maakt niet uit wat je eet; het heeft er niets mee te maken.’ Meerdere patiënten vonden dat er zelfs lacherig over werd gedaan, toen ze doorvroegen over gezonde voeding. Een ander quote: ‘Neem chips voor het zout en cola tegen de misselijkheid. En zorg dat je aan je calorieën komt in de vorm van slagroom.’

Ook supplementen vonden de dokters vaak onzin, volgens de respondenten. Gehoord: ‘Zonde van het geld, want de werking is wetenschappelijk niet bewezen.’

Helpt het aanpassen van je leefstijl?

Het onderzoek van Boertien is nog in volle gang, naast de patiëntenpoll interviewt ze ook dokters en medisch specialisten. Als gevolg van de coronacrisis ligt dit nu even stil, toch leverde het al waardevolle informatie op. ‘Wetenschappelijk onderzoek over voeding en kanker bereikt de artsen niet. Het is geen onwil, maar ze weten er bijna niets vanaf. Eén van de oncologen vertelde dat hij één module over voeding had gehad tijdens zijn twaalf jaren opleiding tot arts, internist en oncoloog’.

Lees ook: Van dit eten krijgt je lichaam de meeste energie

Boertien hoopt dat haar afstudeeronderzoek bijdraagt aan het bereiken van verandering in de zorg. “Ik kan wel zeggen dat dat voor mijn vader is. In oktober vorig jaar kreeg hij de diagnose uitgezaaide longkanker, een kleincellig carcinoom. In het medisch circuit viel ik van de ene in de andere verbazing. Zoals: hoe kan het nou dat ik soms meer weet dan de arts? En: waarom raadde niemand mijn vader het roken af, toen hij keelkanker kreeg in 2010?”

Vegetarisch eten

Ook qua dieetadvies liep haar vader tegen een muur aan. Zijn dokters gaven het simpelweg niet. Uit eigen beweging is hij ‘puur, onbewerkt en vegetarisch’ gaan eten. De kanker is niet weg, maar last en pijn ervaart hij nu veel minder. Boertien denkt dat een gezond dieet zeker kan helpen bij kanker en op z’n minst meer onderzocht moet worden. “Dit resultaat motiveert mij om mensen hierin te begeleiden. Met leefstijlaanpassingen is meer mogelijk dan mensen misschien denken. Ik hoop andere zorgverleners te inspireren hetzelfde te doen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |MMV

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden