Door de vergrijzing zal het aantal patiënten met kanker flink stijgen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kanker in Nederland neemt toe: deze soorten zie je het vaakst (en zo herken je ze)

Bepaalde kankersoorten zullen we in de toekomst vaker gaan zien dan andere. Welke zijn dat precies en hoe kun je ze herkennen? Met name de ‘big five’ zullen volgens een internist-oncoloog vaker voorkomen. We vertellen je welke dat zijn.

Het IKNL meldde vorige week dat het verwacht dat in 2023 156.000 personen de diagnose kanker zullen krijgen. De oorzaak ligt bij de vergrijzing in Nederland: ouderen hebben meer kans om kanker te krijgen.

Deze soorten kanker zie je het vaakst

Bij al die diagnoses van kanker zijn er bepaalde soorten kanker die je vaker ziet. Volgens internist-oncoloog Gabe Sonke van het Antoni van Leeuwenhoek worden dat de ‘big five’ genoemd. Het gaat daarbij om borst-, darm-, prostaat-, huid-,en longkanker. Al deze soorten kanker hebben unieke symptomen die je kunt controleren bij je eigen lichaam.

Jezelf controleren op kanker

Sonke vertelt dat wanneer je voor langere tijd merkt dat je stoelgang anders is dan normaal, dit een signaal kan zijn van darmkanker. Zie je daarbij ook bloed als je naar de wc gaat? Dan is dat een teken om alarm te slaan. Ook als je opeens in korte tijd afvalt, kan dit betekenen dat er sprake is van darmkanker.

Je kunt jezelf ook controleren op borstkanker. Een knobbeltje in je borst is een symptoom dat je het vaakst ziet. Sonke raadt aan om direct door een arts je borst(en) te laten controleren als je op die plek iets voelt dat niet zomaar verdwijnt.

Als je onafgebroken blijft hoesten kan dat een teken zijn van longkanker. Dat is een symptoom dat vaak wordt gezien bij deze vorm van kanker. Het is belangrijk dat je jezelf ook laat checken bij de huisarts wanneer je veel slijm en bloed ophoest.

Symptomen laten checken bij de huisarts

Prostaatkanker is niet zo makkelijk op te merken. Wel kun je letten op klachten bij het plassen. Zo kun je last hebben van een plasstraal die duidelijk minder sterk is. Een man kan merken dat hij een branderig gevoel krijgt als hij naar het toilet gaat. Dat gevoel kan ook tijdens het nadruppelen optreden. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je kanker hebt, want als je ouder wordt kun je ook meer last krijgen van kwaaltjes. Toch is het goed om deze symptomen te laten checken bij de huisarts.

De laatste vorm van kanker die ook in de ‘big five’ staat is huidkanker. Deze soort is wellicht het makkelijkste te herkennen. Dat heeft er vooral mee te maken dat deze vorm van kanker (zoals een melanoom) aan de buitenkant te zien is. Je kunt jezelf controleren op plekjes op je huid en veranderende moedervlekken. Als deze dan ook nog eens gaan bloeden, is het aan te raden om zeker een bezoekje te brengen aan je huisarts.

Bij kanker is het vaak belangrijk dat je er op tijd bij bent, daarom is het altijd een goed idee om je lichaam in de gaten te houden en regelmatig te checken.

Bron | NU.nl

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden