Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kan pindakaas beginnende alzheimer aantonen?

broodje-pindakaas-gezond.png

Zo nu en dan duikt het verhaal weer op: een dot pindakaas zou kunnen helpen bepalen of mensen beginnende alzheimer hebben. Maar bij navraag blijkt geen één ziekenhuis ermee te werken.

De media (ja, wij soms ook) springen er graag bovenop: grappige, (semi-)wetenschappelijke onderzoekjes waarvan de uitslagen een mogelijke doorbraak kunnen betekenen in de strijd tegen nare ziektes en allerhande kwaaltjes.

Reuktest met pindakaas

Zo ook het tijdschrift Jan, dat ditmaal een studie over pindakaas en alzheimer uit de mottenballen trok. Onderzoekers vroegen gezonde deelnemers en mensen met alzheimer te vragen met gesloten ogen aan een dot naderende pindakaas te ruiken terwijl ze – om en om – één neusgat moesten dichthouden. En wat bleek? De mensen met alzheimer roken de pindakaas met hun linkerneusgat pas veel later dan met hun rechterneusgat. En zo’n eenvoudige en goedkope opsporingstest is ‘goed nieuws’, want hoe vroeger je erbij bent, hoe beter je je op alzheimer kunt voorbereiden.

Uitgevoerd door de stagiair

Navraag bij Alzheimer Nederland leert echter dat de pindakaastest helemaal niet in ziekenhuizen wordt gebruikt. Het is namelijk een ‘zeer onbetrouwbare test’ die werd gedaan door een stagiair van de afdeling neurologie en werd uitgevoerd bij slechts een kleine groep mensen, aldus een woordvoerder. “Op zich was het idee leuk. Het is al langer bekend dat alzheimer de reukzin aantast. Maar dat is ook het geval bij parkinson en lewy body dementie, een andere vorm van dementie.” De pindakaastest kan deze ziektes dus niet uitsluiten.

Gezonde mensen hebben ook reukverschil

Daarbij komt dat patiënten met alzheimer niet de enige mensen zijn die beter met het rechter- dan met het linkerneusgat ruiken. Maar liefst vijftien procent van de gezonde mensen ruikt namelijk beter met het ene neusgat dan met het andere. “Dat maakt de test extra onbetrouwbaar,” vertelt de woordvoerder.

Meer lezen

9 signalen die kunnen wijzen op vroege alzheimer

Video: Alzheimerpatiënt herkent haar dochter

Hoe ga je om met iemand met dementie? 6 liefdevolle adviezen

Ook interessant